lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

M. Lexmann: Stanovisko k medializovanému trestu za smrť Jozefa Chovanca

Europoslankyna Miriam Lexmann sa vyjadrila k dnes medializovanej výške trestu pre druhého najvyššieho belgického policajného úradníka za smrť Slováka Jozefa Chovanca.

„Spravodlivosť v prípade smrti slovenského občana po bezprecedentnej a desivej policajnej brutalite nemôže v žiadnom prípade spočívať v akejsi minimálnej zrážke zo mzdy. Pevne verím, že toto je len začiatok udeľovania spravodlivých trestov všetkým zodpovedným za smrť Jozefa Chovanca,“ uviedla slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann v reakcii na medializovaný trest pre druhého najvyššie postaveného policajta v Belgicku André Desenfantsa. Sama sa ešte minulý rok obrátila aj na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú so žiadosťou, v ktorej apelovala na urýchlené a riadne prešetrenie tohto prípadu, o čom bola v odpovedi v rámci kompetencií EK aj uistená.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Jozefa Chovanca zadržali na letisku v Charleroi ešte 23. februára 2018 a po neprimeranom zásahu belgickej polície bol Jozef Chovanec prevezený do nemocnice, kde zomrel.

O mam

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices