Tedros Adhanom
Tedros Adhanom, generálny tajomník WHO. PHOTO: © European Union.

Svet pre delta variant zažíva veľmi nebezpečné obdobie pandémie, varuje šéf WHO

Svet čelí „veľmi nebezpečnému obdobiu“ pandémie ochorenia COVID-19. V piatok to vyhlásil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus a varoval, že nákazlivejší delta variant koronavírusu identifikovali už v takmer 100 krajinách.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Generálny riaditeľ WHO upozornil, že delta variant, ktorý po prvý raz identifikovali v Indii, sa naďalej vyvíja a mutuje, pričom sa v mnohých krajinách stáva dominantným variantom koronavírusu. „Už som vyzval lídrov na celom svete, aby zabezpečili, že o takomto čase na budúci rok bude v každej krajine zaočkovaných 70 percent všetkých obyvateľov,“ vyjadril sa a dodal, že to efektívne ukončí akútnu fázu pandémie.

Vo svete rozdistribuovali tri miliardy dávok vakcín a „je v kolektívnej moci niekoľkých krajín zintenzívniť a zabezpečiť spoločné používanie vakcín,“ povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Z dosiaľ podaných dávok vakcín len menej ako dve percentá rozdali v chudobnejších krajinách. Bohaté krajiny ako Spojené kráľovstvo, USA, Francúzsko a Kanada sľúbili, že darujú miliardu dávok vakcín, WHO však odhaduje, že na imunizáciu sveta bude treba 11 miliárd dávok.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

lekar, zdravie

EÚ prispeje ďalších 125 miliónov eur na zvýšenie dostupnosti zdravotníckej starostlivosti vo svete

Európska únia investuje ďalších 125 miliónov eur na posilnenie zdravotných systémov, najmä s cieľom zvýšiť …

Consent choices