Foto: FB Orbán Viktor

Liberálni europoslanci požadujú od Leyenovej, aby neschválila plán obnovy Maďarska, pokiaľ v krajine nebude zavedený systém boja proti podvodom

Europoslanci z liberálnej frakcie Obnovme Európu žiadajú predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby neschválila plán obnovy Maďarska, pokiaľ v krajine nebude zavedený účinný systém boja proti podvodom.

„Nehovoríme, že Maďarsko ako krajina by nemalo dostať svoj spravodlivý podiel z prostriedkov EÚ na obnovu. Myslíme si však, že tieto fondy by mali byť prospešné pre všetkých Maďarov, nielen pre niekoľko politicky napojených. Žiadame vás preto, aby ste maďarskú vládu poslali späť k tabuli,“ uviedla skupina europoslancov v liste, ktorý podpísal aj predseda frakcie Dacian Ciolos.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Europoslanci z viacerých členských krajín tvrdia, že v Maďarsku „chýbajú rozhodné systematické kroky na stíhanie korupcie na vysokej úrovni“. Eurposlanci vrátane maďarskej poslankyne Katalin Cseh, francúzskej poslankyne Valerie Hayerovej a španielskeho zákonodarcu Luisa Garicana upozorňujú, že pred 12. júlom bude musieť Komisia ‚schváliť‘ maďarský plán obnovy, pričom krajina je oprávnená získať až 7 miliárd eur.

Poslanci Komisii vytýkajú, že nebude mať dostatok prostriedkov na zabezpečenie toho, aby tieto peniaze „neskončili v nesprávnych vreckách.“ Maďarsko totiž neuznáva ani jurisdikciu novovzniknutej Európskej prokuratúry.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Poslanci trvajú na tom, aby komisia požiadala Budapešť, aby umožnila prístup všetkým konečným príjemcom finančných prostriedkov EÚ na vymáhanie prostriedkov agentúre OLAF na boj proti podvodom ako podmienku prístupu k prostriedkom na obnovu, uvádzajú to v liste.

Ďalej tiež požadujú, aby bola podmienka, že Maďarsko musí prijať zákony, ktoré zabezpečia, aby osoby a subjekty so „záznamom o závažných finančných nezrovnalostiach alebo konfliktoch záujmov zistených OLAF-om“ nemali prístup k finančným prostriedkom EÚ.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices