simecka
Michal Šimečka, europoslannec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Europoslanec Šimečka spustil spoločne s Martinom Hojsíkom petíciu za dekriminalizáciu marihuany

Progresívne Slovensko (PS) začalo zbierať podpisy pod petíciu, ktorou žiada Národnú radu SR (NR SR) a vládu SR o dekriminalizáciu marihuany na Slovensku. Petíciu s piatimi konkrétnymi požiadavkami predstavili europoslanci a podpredsedovia hnutia Michal Šimečka a Martin Hojsík. Podľa nich kým vládna koalícia uvažuje len o nižších trestných sadzbách pre užívateľov, skutočne účinné politiky sa uberajú cestou prevencie, vzdelávania a znižovania škôd súvisiacich so zneužívaním drog.

Podľa Hojsíka petícia kombinuje dekriminalizáciu marihuany s ďalšími opatreniami, ktoré sa vo svete osvedčili. „Zneužívanie drog je škodlivé a najviac to platí u detí. Preto potrebujeme podporiť prevenciu a bezpečné mládežnícke aktivity ako šport a umenie, tak ako sa to podarilo Islandu. Súčasťou našich opatrení, pre ktoré zbierame podpisy, je aj sprístupnenie sociálno-psychologických služieb v každom okresnom meste a povolenie užívania marihuany na lekárske účely,“ priblížil. Pre elimináciu čierneho trhu chcú, aby štát umožnil dospelým ľuďom na Slovensku pestovať maximálne päť rastlín marihuany pre osobnú spotrebu.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Europoslanci zdôraznili, že ich návrh vychádza z úspešných drogových politík, ktoré odporúčajú odborníci a fungujú vo viacerých európskych krajinách. Cieľom petície je podľa PS dosiahnuť zmenu drogovej politiky na Slovensku, a tým aj menej zničených ľudských osudov, zdravšiu mladú populáciu a nižšiu záťaž pre štátny rozpočet. „Kým ročné náklady na väznenie jednej osoby na Slovensku tvoria podľa medzinárodných odhadov 15 950 eur, sociálna starostlivosť a liečba pre toho istého človeka by stáli ročne iba 2 740 eur,“ podotklo PS.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices