koronavirus
Ilustračné PHOTO: screenshot © European Union-EP.

KORONAVÍRUS: V štátoch EÚ a EHP sa zvyšuje počet nakazených

V krajinách Európskej únie (EÚ) a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) nastal v priebehu ostatného týždňa nárast prípadov ochorenia COVID-19 o 64,3 % v porovnaní s predchádzajúcim sedemdňovým obdobím. Informovala o tom oficiálna webstránka Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ktoré to pripisuje uvoľňovaniu opatrení a šíreniu delta variantu.

Rastúci trend možno pozorovať v 20 štátoch, pričom v najviac postihnutých krajinách zaznamenali najprudší nárast u ľudí vo veku 15 – 24 rokov. Na druhej strane, u osôb starších ako 65 rokov evidujú iba obmedzený nárast prípadov koronavírusu. Na konci uplynulého týždňa bolo v krajinách EÚ a EHP 89,6 prípadu na 100-tisíc obyvateľov a táto miera sa zvyšuje už dva týždne. EÚ a EHP je však celkovo naďalej kategorizovaná ako oblasť s nízkym znepokojením.

Miera vyťaženosti na jednotkách intenzívnej starostlivosti v EÚ a EHP klesá už deväť týždňov. Na základe údajov nahlásených 18 krajinami bola táto miera v ostatnom týždni na úrovni 0,7 pacienta na 100-tisíc obyvateľov, v porovnaní s hodnotou 0,9 počas týždňa predtým.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Správa ECDC obsahuje aj prognózu vývoja na ďalšie štyri týždne, počas ktorých by počet nakazených mal do konca 31. týždňa stúpnuť na 622,9 prípadu na 100-tisíc obyvateľov. Rastúci trend v počte infekcií sa predpokladá v prípade 20 krajín, Slovensko medzi nimi neuvádzajú. Zároveň však upozorňujú na možnú nepresnosť odhadov, ktorá sa zvyšuje s dĺžkou predpovedaného obdobia.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ schválila vakcínu proti najnovšiemu variantu COVID-19

Európska komisia (EK) v piatok schválila upravenú vakcínu Comirnaty XBB.1.5 proti ochoreniu COVID-19. Tretia úprava …

Consent choices