nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: European Union 2021.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Slovenský pacient s rakovinou nemá prístup k 65 percentám liekov

Slovenský pacient s rakovinou nemá prístup k 65 percentám liekov, ktoré by mohli zmierniť nádorové ochorenie. Upozornila na to v diskusii na konferencii GLOBSEC europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Ako konštatovala, Slovensko je v Európe neslávne známe aj tým, že u nás zomiera najviac ľudí s rakovinou. Podľa mnohých držíme prvenstvo aj preto, že Slováci stále nemajú prístup k inovatívnym a pokročilým formám liečby onkologických ochorení.

Europoslankyňa pripomenula, že Európska lieková agentúra (EMA) od roku 2011 schválila 27 nových liečebných prípravkov, na Slovensku sú však dostupné len tri z nich. Samotnú situáciu sťažila aj pandémia koronavírusu, ktorá oddialila diagnostikovanie a taktiež aj liečbu rakoviny. Potvrdil to aj zdravotnícky analytik a expert GLOBSEC Martin Smatana. Dodal, že až 85 percent zmien dokáže urobiť štát a samotné ministerstvo zdravotníctva. Smatana prízvukoval aj markantný rozdiel v centrách pre robotickú chirurgiu. Slovensko má podobné centrum len jedno, kým napríklad v susednom Česku ich je 11. Analytik taktiež načrtol tému dostupnosti liekov a podčiarkol fakt, že len pár z nich je preplácaných z verejného poistenia.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

V súčasnosti je veľkým problémom aj dĺžka od času odhalenia, diagnostikovania až po samotnú liečbu. Ako priblížil onkológ Štefan Korec, dnes to predstavuje približne 180 dní. „Našou ambíciou je skrátiť toto obdobie na 50 dní,“ vyhlásil počas konferencie GLOBSEC. Doplnil, že je nevyhnutné urobiť krok do novej éry liečby rakoviny, s ktorou súvisí aj využívanie nových technológií na základe umelej inteligencie. Do debaty sa zapojila aj Daniela Kállayová z ministerstva zdravotníctva. Konštatovala, že úlohou rezortu je posilňovať a rozvíjať existujúce národné iniciatívy v oblasti prevencie, včasného odhalenia, diagnostiky, liečby, výskumu či inovácií.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices