Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Úplne zaočkovaní cestujúci z EÚ a Spojených štátov sa pri ceste do Británie vyhnú karanténe

Cestujúci z Európskej únie (EÚ) a Spojených štátov, ktorí sú úplne zaočkovaní proti koronavírusu, už nebudú musieť ísť do karantény po príchode do Anglicka. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého zmena vstúpi do platnosti v pondelok 2. augusta.

V súčasnosti sa môžu pri príchode z takzvaných „žltých krajín“ vyhnúť karanténe len ľudia, ktorí dostali vakcínu v Spojenom kráľovstve, s výnimkou návratu z Francúzska. V stredu popoludní zmenu prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter potvrdil minister dopravy Grant Shapps. Ako ďalej uviedol, bude sa to týkať ľudí úplne zaočkovaných vakcínami schválenými v EÚ alebo Spojených štátoch. Naďalej sa však budú musieť testovať – PCR test budú musieť podstúpiť najprv pred odchodom do krajiny a znovu na druhý deň po príchode.

Špeciálne, tvrdšie pravidlá budú naďalej platiť pre Francúzsko, ktoré je síce na žltom zozname, no cestujúci budú musieť aj napriek dokončenému očkovaniu absolvovať karanténu.

Podľa BBC zatiaľ nie je jasné, či túto zmenu prevezmú aj ďalšie krajiny Spojeného kráľovstva. Škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová sa už skôr vyjadrila, že štvorica krajín rokuje o pravidlách pre cestovanie. Turistický priemysel už dlhšie tlačil na zmenu pravidiel, aby sa zjednodušilo cestovanie pre turistov i ľudí, ktorí by chceli navštíviť príbuzných.

I keď budú mať americkí turisti možnosť vyhnúť sa karanténe po príchode do Anglicka, americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb ich vyzýva, aby na Britské ostrovy necestovali. Americké hranice sú zároveň naďalej zatvorené pre Veľkú Britániu a mnohé ďalšie krajiny, s výnimkou amerických občanov. Veľká Británia a Spojené štáty zriadili špeciálny tím zameraný na cestovný koridor, no Biely dom tento týždeň oznámil, že pre Neameričanov neplánuje zrušiť cestovné obmedzenia.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

L. Ď. Nicholsonová: Európsky preukaz uľahčí cestovanie ľudom so zdravotným postihnutím

Európania s preukazom ZŤP sú o krok bližšie k tomu, aby sa im výrazne zlepšili …

Consent choices