wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Michal Wiezik: Ak by každý žil tak, ako ľudia na Slovensku, potrebovali by sme na život skoro tri planéty

Od dnes žijeme na ekologický dlh. Dlhodobo využívame zdroje skôr, ako ich príroda dokáže obnoviť. Na Slovensku sme to však prestrelili už v máji. Ak by každý žil ako my, potrebovali by sme dokonca o jednu planétu viac, ako je celosvetový priemer. Neškodíme len sebe, uberáme na kvalite života aj iným.

Tento rok celosvetovo “oslavujeme” dokonca o tri týždne skôr. Prečo takýto negatívny posun? Oproti minulému roku sa uhlíkova stopa ľudstva zvýšila o 6.6%. Biokapacita lesov sa znížila o 0.5%. Napriek tomu vidím pozitívum. Ekologický dlh je možné znížiť aj vďaka našej (ne-)aktivite. Minulý rok sa nám to bohužial podarilo len vďaka pandémii, no ja ostávam pozitívny, že raz to bude aj vďaka nášmu vzťahu k prírode a nášmu proaktívnemu prístupu.

Ide o Život!

Michal Wiezik.

Ľudstvo oddnes žije na ekologický dlh, na svoj životný štýl by ľudstvo potrebovalo 1,75 Zeme

Ľudstvo oddnes opäť žije na ekologický dlh. Znamená to, že dnes sa vyčerpali všetky obnoviteľné zdroje planéty Zem pre rok 2021. Zvyšok roka tak ľudstvo bude žiť na ekologický dlh a spotrebovávať prírodné zdroje, ktoré sa už nikdy neobnovia. Na sociálnej sieti to uviedol Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Na svoj životný štýl by tak ľudstvo potrebovalo 1,75 Zeme.

Deň, keď obyvateľstvo spotrebuje všetky obnoviteľné zdroje v tomto roku, bol na Slovensku vypočítaný dokonca na 13. mája, teda o 2,5 mesiaca skôr. Ak by teda všetky krajiny sveta spotrebovávali prírodné zdroje tak, ako Slovensko, potrebovali by ešte o jednu planétu naviac, teda 2,75 Zeme. Zo susedných krajín sú z hľadiska spotreby šetrnejšie Maďarsko a Ukrajina. Najhoršie spomedzi krajín Európskej únie (EÚ) je Luxembursko, najbohatšia krajina Únie. Deň, keď spotrebuje všetky prírodné obnoviteľné zdroje v ňom pripadá už na 15. februára. Ak by všetky krajiny spotrebovávali toľko, ako Luxembursko, potrebovalo by ľudstvo na pokrytie svojej spotreby osem planét, ako je Zem.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Minulý rok sa aj v dôsledku pandémie Covid-19 deň, keď ľudstvo spotrebovalo všetky obnoviteľné zdroje, posunul na 22. augusta. Popandemické oživenie však prinieslo vyššiu spotrebu a posun o takmer jeden mesiac. Od roku 1970, keď ľudstvo dokázalo ešte hospodáriť vyrovnane, sa tento deň posunul o päť mesiacov. V roku 1970 ľudstvo spotrebovalo obnoviteľné zdroje až 29. decembra.

Negatívny posun oproti minulému roku bol spôsobený hlavne tým, že oproti minulému roka sa uhlíková stopa ľudstva zvýšila o 6,6 percenta. Problémom je tiež to, že biokapacita lesov sa znížila o pol percenta. Odlesňovanie bolo viditeľné najmä v Amazonskom pralese. V samotnej Brazílii sa v roku 2020 stratilo približne 1,1 milióna hektárov lesa. Podľa IEP situácia vyzerá tak, že sa v tomto roku odlesňovanie v tej časti Zeme ešte medziročne zvýši o 43 percent.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices