europa
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Ako by ste reformovali EÚ? Pridajte aj vy svoje námety do Konferencie o budúcnosti Európy

Zapojte sa aj vy do Konferencie o budúcnosti Európy a podajte svoje námety na to, akým témam by sa mala Európska únia prednostne venovať.

Konferencia o budúcnosti Európy bola spustená na jar tohto roku. Všetci občania sa môžu v rámci nej vyjadriť, ako si predstavujú spoločnú budúcnosť, predložiť nápady na zlepšenie a na to, ako by sa mala EÚ postaviť voči výzvam, ktorým čelíme.

Zapojte sa do Konferencie aj vy

Na online platforme Konferencie ľudia pridali už viac ako 5000 námetov. Platforma obsahuje desať tém, kde môžete podať svoje idey aj vy, od klímy po demokraciu. Neváhajte a zapojte sa – môžete tu podávať vlastné návrhy alebo komentovať návrhy iných ľudí. Takisto sa môžete zúčastniť pripravovaných podujatí alebo zorganizovať aj vaše vlastné. Budeme veľmi radi, ak závery z vášho podujatia takisto pridáte na web Konferencie.

Konferencia o budúcnosti Európy nie je len ďalším spôsobom, ako vyjadriť váš hlas. Vaše nápady môžu mať reálne dopady pri dôležitých rozhodnutiach v Európskom parlamente, Komisii a Rade. Všetky tri inštitúcie totiž prisľúbili, že budú konať na základe odporúčaní občanov a záverov Konferencie.

Čo budeme robiť s vašimi námetmi?

Počas trvania Konferencia budú vytvorené štyri panely európskych občanov. V každom bude 200 občanov, ktorí budú vybraní náhodne, ale tak, aby reprezentovali zloženie Európy ako celku. Vaše námety, ktoré podáte na webe Konferencie, budú akýmsi pracovným materiálom pre tieto panely. Na základe vašich námetov každý panel predloží návrhy na zmeny. Týmito návrhmi sa potom budú zaoberať plenárne zasadnutie Konferencie. Tých sa zúčastnia občania, europoslanci, národní poslanci, zástupcovia národných vlád, Európskej komisie a sociálnych partnerov.

Každý európsky občiansky panel si vyberie 20 občanov, ktorí ho budú zastupovať na plenárnom zasadnutí Konferencie. Spoločne s občanmi z národných panelov a podujatí a predsedom Európskeho fóra mládeže sa plenárnych zasadnutí zúčastní 108 občanov. Toto číslo predstavuje štvrtinu všetkých členov plenárnych zasadnutí. Európske panely občanov by sa mali stretnúť aspoň trikrát. Ich prvé mítingy sú naplánované na september a začiatok októbra. Po nich sa bude 22. a 23. októbra konať ďalšie plenárne zasadnutie Konferencie. Druhú mítingy európskych občianskych panelov by sa mali uskutočniť v novembri. Panely by mali svoju činnosť zavŕšiť v decembri alebo v januári 2022.

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Plenárne zasadnutie Konferencie sa bude konať koncom októbra a potom každý mesiac od decembra 2021 do marca 2022. Počas nich sa bude diskutovať o návrhoch z občianskych panelov a pripravia sa konkrétne návrhy pre EÚ, v ktorých oblastiach a ako by mala konať. Výkonná rada Konferencie vypracuje na jar 2022 záverečnú správu. Členmi výkonnej rady sú zástupcovia Parlamentu, Komisie a Rady – troch inštitúcií ktoré prisľúbili, že nadviažu na závery Konferencie – ako aj pozorovatelia zo zainteresovaných strán Konferencie. Záverečná správa bude vypracovaná v úzkej spolupráci s plenárnym zasadnutím, ktorú ju bude musieť aj odobriť v hlasovaní.

Prečítajte si viac o tom, ako sa môžete zapojiť do Konferencie o budúcnosti Európy.

Európa potrebuje nové idey

Po koronakríze, ktorá tvrdo zasiahla Európu aj celý svet, EÚ hľadá nové myšlienky, ako postaviť našu ekonomiku znovu na nohy a rešpektovať pritom životné prostredie. Okrem toho stojíme pred viacerými výzvami, ako sú klimatické zmenydigitalizácia a globalizácia. „Ak chceme byť pripravení na ďalšie desaťročia, bude potrebné Európsku úniu reformovať a nebyť len úniou, ktorá reaguje buď nedostatočne alebo neskoro na to, čo sa deje vo svete a v našej spoločnosti,“ opísal podstatu Konferencie poslanec EP Guy Verhofstadt, ktorý je spolupredsedom jej výkonnej rady. „Hlavná otázka teda je: ako dosiahnuť, aby bola Európska únia pripravená konať a reagovať vo svete zajtrajška,“ dodal.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Budúcnosť EÚ: návrhy Parlamentu na zmenu zmlúv

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné …

Consent choices