zdroj: FB Ozbrojené Sily SR

KORONAVÍRUS: EÚ podporuje členské štáty v preprave nevyhnutných dodávok

Európska komisia (EK) aj naďalej poskytuje finančnú podporu šiestim členským štátom prostredníctvom nástroja núdzovej podpory Európskej únie (EÚ) v oblasti mobility. Pomoc v hodnote viac ako 14 miliónov eur slúži na prepravu terapeutík proti ochoreniu COVID-19 a vybavenia potrebného na očkovanie. EK o tom informovala v oficiálnom stanovisku.

Financované zásielky zahŕňajú napríklad prepravu liekov potrebných pre intenzívnu starostlivosť do Belgicka a injekčných striekačiek a ihiel do Talianska. Ďalšími príjemcami finančných prostriedkov sú Rakúsko, Česko, Rumunsko a Slovinsko. Dodatočná suma navýši už existujúci rozpočet vo výške 150 miliónov eur, z ktorého bolo financovaných viac ako 1 000 letov a 500 dodávok.

Únia prostredníctvom nástroja núdzovej podpory pomáha členským štátom v prípade, že ich postihla kríza s výnimočným rozsahom a dopadom na životy občanov. Nástroj bol aktivovaný v apríli 2020, aby pomohol krajinám EÚ v boji s pandémiou koronavírusu. Do septembra 2020, v rámci prvej výzvy, získalo 18 členských krajín a Veľká Británia 150 miliónov eur na prepravu základných zdravotníckych dodávok. Tie obsahovali ochranné prostriedky, lieky a zdravotnícke vybavenie. Do konca júna 2021 pridelili celkovo 1,15 milióna eur na prepravu 293 zdravotníkov a 35 pacientov.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices