migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Taliansko vyzýva členské štáty EÚ, aby svoje prístavy otvorili lodiam so zachránenými migrantmi

Taliansko v stredu vyzvalo ostatné členské štáty Európskej únie, aby otvorili svoje prístavy lodiam, ktoré na mori zachraňujú migrantov. Výzva prichádza v čase, keď v talianskej vládnej koalícii rastie napätie vzhľadom na stúpajúce počty utečencov, ktorí od začiatku roka dorazili k južnému pobrežiu krajiny. Problematika bola témou dlhého telefonického rozhovoru, ktorý viedla ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová s európskou komisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou, informoval ministerkin úrad.

Aktuálna politická a hospodárska kríza v Tunisku vedie stále viac tamojších obyvateľov k snahe dostať sa do Európy. Mnohí z nich vyrážajú na cestu na lodiach pašerákov z líbyjských brehov. Počty migrantov, ktorí sa dostali na talianske pobrežie, v máji a júni v porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástli viac ako trojnásobne.

Od začiatku augusta lode charitatívnych organizácií pod francúzskou alebo nemeckou vlajkou zachránili stovky migrantov, ktorých pašeráci naložili na člny nespôsobilé pre plavbu na mori. Zhruba 800 zachránených aktuálne čaká na povolenie zakotviť v bezpečných prístavoch v Taliansku alebo na Malte. Ďalšie stovky ľudí, vrátane utečencov z Tuniska, sa v posledných dňoch vlastnými silami dostali na Sardíniu alebo taliansky ostrov Lampedusa.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices