PHOTO: © European Union.

Šéf WHO vyzval na odklad očkovania treťou dávkou

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v stredu vyzval na odklad očkovania treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Podľa neho je to spôsob, ako sa dá zabezpečiť, že dávky sú dostupné v krajinách, kde je málo ľudí zaočkovaných ešte len prvou dávkou.

Tedros Adhanom Ghebreyesus svoju výzvu adresoval hlavne bohatým krajinám, ktoré v počte vakcinácií predbehli rozvojový svet. Bohatšie krajiny podali v priemere zhruba 100 dávok vakcín proti koronavírusu na každých 100 ľudí, zatiaľ čo v chudobných krajinách, ktoré trpia nedostatkom zásob, to je 1,5 dávky na 100 ľudí. Šéf WHO poukázal na jej cieľ, ktorý oznámil v máji, zabezpečiť zaočkovanie 10% obyvateľstva v každej krajine. „WHO preto požaduje moratórium na posilňujúcu dávku najmenej do konca septembra, aby sa dalo zaočkovať najmenej 10 percent populácie z každej krajiny,“ povedal na tlačovej konferencii.

Poradca generálneho riaditeľa WHO Bruce Aylward uviedol, že moratórium je o výzve krajinám zvažujúcim podávanie tretích dávok, aby takúto politiku pozastavili, „kým a iba ak“ ich zvyšok sveta v boji proti pandémii dobehne. „Ako sme videli od vzniku variantu po variante, nemôžeme sa z toho dostať, pokiaľ sa z toho spoločne nedostane celý svet. A vzhľadom na obrovské rozdiely v očkovaní, to jednoducho nebudeme schopní dosiahnuť,“ doplnil.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Izrael, Francúzsko, Nemecko a mnohé štáty na Blízkom východe už začali s podávaním posilňujúcich dávok a ďalšie krajiny ako USA a Spojené kráľovstvo to zvažujú. Predstavitelia WHO upozorňujú, že zatiaľ nie je dokázané, či sú posilňujúce dávky pre zaočkovaných účinné pri prevencii šírenia koronavírusu.

WHO opakovane vyzýva bohaté krajiny, aby urobili viac pre zlepšenie prístupu rozvojových krajín k vakcínam. „Potrebujeme spoluprácu všetkých, najmä niekoľkých krajín a spoločností, ktoré kontrolujú globálne dodávky vakcín,“ zdôraznil Tedros vyzývajúc najmä skupinu najväčších svetových ekonomík G20, aby podnikla „konkrétne záväzky na podporu globálnych vakcinačných cieľov“. „G20 má zásadnú vedúcu úlohu ako krajiny, ktoré sú najväčšími výrobcami, najväčšími spotrebiteľmi a najväčšími darcami vakcín proti COVID-19,“ vyjadril sa šéf WHO a následne vyzval „všetkých, ktorí majú vplyv“, aby podporili výzvu organizácie na moratórium očkovania treťou dávkou.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices