energeticka unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Priemysel únie v júni medzimesačne klesol o 0,2 %

Priemyselná produkcia v eurozóne podľa sezónne upravených údajov v júni medzimesačne klesla o 0,3 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zmenšila o 0,2 percenta. Medziročne však priemysel eurozóny v júni vzrástol o 9,7 percenta a v rámci celej EÚ sa zväčšil o 10,5 percenta. Vývoj priemyselnej produkcie na Slovensku bol lepší v porovnaní s priemerom za eurozónu aj za celú EÚ. Medzimesačne sa totiž v júni zväčšil o 2,9 percenta a medziročne o 13,7 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, júnová produkcia priemyselného odvetvia najvýraznejšie klesla v Írsku (-4,4 %), Portugalsku (-2,6 %) a v Dánsku (-2,3 %). Najväčší medzimesačný rast priemyslu zaznamenali na Malte (5,2 %), v Holandsku (3,3 %) a v Estónsku (3,2 %).

Viac..  Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa priemyselná výroba v júni zvýšila vo všetkých členských štátoch Európskej únie, z ktorých boli údaje dostupné. Najväčší medziročný rast priemyslu nastal v Belgicku (23,2 %), Litve (20,1 %) a v Slovinsku (18,9 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices