obrana
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko chce posilniť spoluprácu s Európskou obrannou agentúrou

Slovensko chce posilniť spoluprácu s Európskou obrannou agentúrou (EDA) vrátane zapojenia slovenských podnikov domáceho obranného priemyslu do tejto spolupráce. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) a štátny tajomník Marian Majer o tom dnes rokovali s výkonným riaditeľom EDA Jiřim Šedivým na medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB 2021. Šéf rezortu obrany mu zároveň predstavil priority v oblasti obrany vrátane modernizácie Ozbrojených síl SR (OS SR). V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Podpora a posilňovanie európskej spolupráce v oblasti obrany je aj pre našu krajinu dôležitou oblasťou, v rámci ktorej môžeme zlepšovať spôsobilosti našich ozbrojených síl a zároveň dopomôcť našim domácim podnikom presadiť sa v medzinárodnej konkurencii. To považujem za naozaj veľmi dôležitý faktor v ich celkovom rozvoji,“ povedal Naď.

Ďalšími témami stretnutia boli aktivity agentúry v kontexte obranných iniciatív Európskej únie (EÚ) a prípravy strategických dokumentov pre rozvoj obranných spôsobilostí. V nadväznosti na prípravu Strategického kompasu EÚ a na víziu dlhodobého rozvoja v rokoch 2030 – 2035 sa diskusia zamerala na priority spolupráce EDA s členskými štátmi a obranným priemyslom.

Výkonný riaditeľ Šedivý predstavil ministrovi Naďovi projekty a prácu agentúry. Priestor na diskusiu dostala aj Stála štruktúrovaná spolupráca EÚ (PESCO), v rámci ktorej má Slovensko vlastný projekt EuroArtillery, pričom participuje na ďalších šiestich projektoch. S výkonným riaditeľom EDA dnes budú rokovať aj náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko a generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky MO SR Martin Sklenár.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Európska obranná agentúra je medzivládna organizácia pôsobiaca v rámci jednotného inštitucionálneho rámca Európskej únie pod politickým dohľadom Európskej rady. EDA bola založená v roku 2004 s cieľom podporovať členské štáty v úsilí vylepšovať obranné spôsobilosti v oblasti krízového riadenia a udržanie európskej bezpečnostnej a obrannej politiky tak v súčasnosti, ako aj pri budúcom rozvoji.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Schengen

Komisia vyzýva členské štáty, aby zintenzívnili schengenskú spoluprácu

Komisia prijala odporúčanie na zintenzívnenie spolupráce medzi členskými štátmi v schengenskom priestore. Je k nemu pripojená …

Consent choices