nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /ECR/. PHOTO: FB LĎN.

Ďuriš Nicholsonová: S iniciatívou neprestaneme, kým sa cyklisti na slovenských cestách nezačnú cítiť bezpečnejšie

Po viacerých tragických nehodách cyklistov sa na Slovensku rozbehla petícia za zvýšenie bezpečnosti cyklistov na cestách. Spustila ju slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Zber podpisov sa už ukončil a podpísalo sa pod ňu vyše 21 tisíc ľudí. V petícii žiadajú primárne presnejšie definovanie pravidla o zachovávaní dostatočného odstupu od cyklistov pri predchádzaní.

Keďže zber podpisov sa už ukončil, petičné hárky zaslali ministrom dopravy a vnútra spolu so sprievodnými listami so žiadosťou o termín stretnutia. „Dostávajú sa ku mne informácie o tom, ako prezídium policajného zboru a rôzne organizácie dopravcov odmietajú akékoľvek zmeny v zákonoch, ktoré by spôsobili väčšiu ochranu najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Chystajú sa nás opäť celé hodiny presviedčať, ako sa na Slovensku zmeny urobiť nedajú. „U nás sa to nedá,“ počúvam dookola. Nebudem to počúvať!!! Zvýšenie bezpečnosti cyklistov a chodcov na slovenských cestách je NEVYHNUTNOSŤ, ktorá už neznesie žiadny odklad. A to bez ohľadu na to, ako dopadne vyšetrovanie dnešnej tragédie. Väčšina smrteľných nehôd, pri ktorých zomreli cyklisti v poslednom čase, boli spôsobené nerešpektovaním práv cyklistov,“ napísala europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

„Za seba aj za ďalších členov petičného výboru vám hovorím, že s touto iniciatívou neprestaneme, kým sa cyklisti na slovenských cestách nezačnú cítiť bezpečnejšie,“ dodáva europoslankyňa.

Pokus o zmenu zákona v roku 2017 nevyšiel

Cestný zákon sa snažila Lucia Ďuriš Nicholsonová zmeniť ešte pred štyrmi rokmi. Novela podľa nej neprešla vo vtedajšom poslaneckom klube s odôvodnením, že „si nebudeme kvôli dvom mŕtvym cyklistom proti sebe štvať dva milióny vodičov“. S Jurajom Drobom, súčasným bratislavským županom, vtedy chceli predložiť novelu cestného zákona, ktorá by stanovila 1,5 metrový odstup od cyklistu pri jeho predbiehaní. Novelu nakoniec pod tlakom vlastného poslaneckého klubu stiahli.

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices