zse
PHOTO: Ilustračné ZSE.

Druhy solárnych kolektorov: aké sa používajú?

Využitie slnečného žiarenia ako obnoviteľného zdroja energie na ohrev vody znamená menšiu záťaž pre životné prostredie a nižšiu produkciu skleníkových plynov a iných škodlivých látok. 

Slnečná energia a fotovoltika vám dokáže moderne a úsporne zabezpečiť vlastnú teplú vodu na sprchovanie a umývanie a dokonca ušetríte na jej ohreve 300 – 400 EUR ročne. Výhodou solárnych kolektorov je aj nezávislosť užívateľa od systému – získané teplo spotrebujete priamo na mieste. Obnoviteľná energia vám môže z finančných dôvodov poskytnúť vyšší komfort bývania a zároveň bude prevádzka vašej domácnosti šetrnejšia k životnému prostrediu. 

Ak uvažujete nad inštaláciou solárnych kolektorov na ohrev vody, no neviete aký typ si vybrať, pozrite si prehľad dostupných možností. Môže vám pomôcť sa zorientovať v problematike a vybrať ten najvhodnejší typ pre vašu domácnosť. 

Ako funguje solárny systém na ohrev vody

Na začiatok je dobré si ozrejmiť ako funguje systém na ohrev vody pomocou slnečného žiarenia. Slnko vám ohreje vodu celkom zadarmo, potrebujete k tomu len strechu vášho rodinného domu a solárne kolektory

Kolektory premieňajú dopadajúce slnečné žiarenie na tepelnú energiu, ktorú odovzdávajú teplonosnej látke. Solárny kolektor funguje ako malý skleník, ktorý akumuluje slnečné žiarenie a tým ohrieva teplonosnú látku, ktorá preteká v trubiciach. Ďalej putuje potrubím a teplo odovzdáva vode, ktorá je zhromaždená v solárnom zásobníku, ktorý môže byť podľa potreby doplnený elektrickým doohrevom.

V solárnom kolektore sa nachádza teplonosná kvapalina, ktorá následne ohrieva vodu v zásobníku vody. Solárny systém obsahuje solárne kolektory, čerpadlo, expanznú nádobu, trubky, ktoré vedú teplonosnú kvapalinu, zásobník teplej a studenej vody,“ popisuje systém odborník zo ZSE.

V minulosti museli byť kolektory väčšiu časť roka doplnené o ďalší zdroj teplej vody a predstavovali len alternatívny spôsobom získavania teplej vody. Moderné slnečné kolektory však dokážu absorbovať a využiť slnečné žiarenie aj v menšej intenzite alebo aj v zimných mesiacoch. Rozdiel v získavaní tepla zo slnečnej energie je medzi južnými a severnými regiónmi len 10 – 15% ročne. Nad týmto riešením teda môžete uvažovať nielen v Bernolákove, ale aj v Dolnom Kubíne. 

Pomocou slnečnej energie a solárnych kolektorov od ZSE si môžete zabezpečiť až 70% ročnej spotreby teplej vody sami a znížiť náklady na jej ohrev o polovicu. A ak nevyužijete všetku ohriatu vodu na umývanie a sprchovanie, môžete ňou podporiť vykurovanie, najmä podlahový systém, alebo ohriať vodu v bazéne.

Druhy solárnych kolektorov

Rozdelenie kolektorov ukazuje tabuľka. V praxi sa najviac využívajú dva druhy – ploché kolektory a trubicové kolektory. Vlastníci bazénov ešte veľmi často používajú bazénové plastové solárne absorbéry. Tie sú však len sezónnou záležitosťou a po ukončení kúpacej sezóny – na jeseň, je potrebné ich vypustiť. 

solárne kolektory
ploché kolektory vákuové kolektory koncentrujúce kolektory
trubicové ploché vákuové

Najlepší pomer výkon – cena poskytujú v našich klimatických podmienkach ploché solárne panely na ohrev vody.

Solárny kolektor je pokrytý špeciálnou absorpčnou vrstvou, ktorá pohlcuje čo najviac slnečných lúčov a len minimum odráža do okolia. Aby bol celý proces čo najefektívnejší, rúrky pre teplonosnú kvapalinu sú uložené v tepelne izolovanom ráme, prekrytom sklom. To chráni absorpčnú vrstvu pred mechanickým poškodením a zároveň vytvára vzduchovú izolačnú vrstvu. Tá zabraňuje úniku tepla do okolia. 

Viac..  Michal Wiezik: Obchodná vojna medzi EÚ a Čínou, môžu za to solárne panely

Veľkou výhodou plochých kolektorov je dlhšia životnosť a oveľa vyšší výkon počas prevádzky v letných mesiacoch.

Trubicové solárne panely na ohrev vody majú naopak lepšie izolačné vlastnosti. Využívajú totiž princíp vákua, ktorý veľmi efektívne funguje napríklad v termoskách. 

Tento typ kolektorov je zložený zo sklených trubíc, v ktorých je už pri výrobe vytvorené vysoké vákuum. Prenos tepla spôsobuje sálanie absorbéra uloženého v strede, pozdĺž celej trubice.  

Hlavný rozdiel medzi plochým a trubicovým kolektorom je vo veľkosti plochy, ktorú využívajú na zachytenie slnečného žiarenia a jeho následnú premenu na tepelnú energiu. Plochý solárny kolektor efektívne využíva na zachytenie slnečných lúčov až 90% svojej plochy, pričom trubicový len 50%. Avšak trubicové kolektory dokážu dosiahnuť vyššie tepelné zisky aj v chladnejšom počasí, pretože majú vďaka vákuovým trubiciam, ktoré udržujú vysoké percento zadržaného tepla, menšie tepelné straty. Nevýhodou však je, že vákuum v trubiciach nie je možné obnoviť a trubicové kolektory tak nemajú takú životnosť ako ploché solárne panely na ohrev vody. 

To najlepšie pre vás nájdete v ZSE

Ak ešte stále váhate s výberom vhodných solárnych kolektorov, poraďte sa s odborníkmi so ZSE, ktorí vám radi odpovedia na akékoľvek otázky ohľadom výkonu, montáže alebo fungovania solárnych kolektorov a pomôžu s výberom správneho riešenia.

Solárne kolektory dokážu priniesť ročnú úsporu na ohreve vody až do 70 %. Solárne kolektory ohrievajú vodu v zásobníku vody. Napríklad riešenie ZSE Solar Komfort 3,75 kW obsahuje 3 solárne kolektory a zásobník vody 300 l – pokryje potreby domácnosti s 4 a viac členmi. Veľmi zaujímavé pri solárnom ohreve vody je, že čím je spotreba teplej vody v domácnosti vyššia, tým väčšia je finančná úspora z inštalovaného riešenia a tým rýchlejšia je aj návratnosť,“ hovorí odborník zo ZSE.

Solárne riešenie na ohrev vody od ZSE má aj niekoľko ďalších výhod. 

  • Okrem získania vlastnej teplej úžitkovej vody celkom zadarmo môžete pomocou neho podporiť váš vykurovací systém.
  • Pokryjete celkovú spotrebu teplej vody vo vašom bazéne a môžete si tak predĺžiť kúpaciu sezónu až od dva mesiace za rok.
  • Solárne kolektory si nevyžadujú žiadnu údržbu.
  • Inštalácia celého solárneho systému je zaberie len jeden deň. 
  • Solárne riešenie od ZSE má rýchlu návratnosť – približne 8 rokov. 
  • Riešenia ZSE Solar využívajú kvalitné ploché kolektory od slovenského výrobcu, ktorých výhodou je vysoká spoľahlivosť a dlhá životnosť, 30 – 40 rokov.
  • Riešenia ZSE Solar Komfort obsahujú dvojvetvovú čerpadlovú jednotku, ktorá umožňuje do budúcna rozšírenie na ohrev bazénu ako aj termostatický zmiešavací ventil, vďaka ktorému sa zákazník neobarí horúcou vodou.

(PR).

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Obchodná vojna medzi EÚ a Čínou, môžu za to solárne panely

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices