jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2021.

Eugen Jurzyca: Taliban nevstúpi dvakrát do tej istej rieky a zmení sa. Bude mať ale ďaleko od vlády demokracie

Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie prijali zoznam podmienok, pri ktorých plnení bude blok udržiavať vzťahy s novými vládcami v Afganistane. K podmienkam patrí rešpektovanie ľudských práv a vláda zákona. Po tom, ako afganská vláda minulý mesiac padla, 27-členný blok a jeho členovia evakuovali svojich diplomatov z Afganistanu. Predstavitelia EÚ však uviedli, že sú ochotní s Talibanom teraz po jeho návrate k moci spolupracovať.

EÚ sa sústreďuje na dodávky humanitárnej pomoci, garantovanie odchodu z krajiny tých Afgancov, ktorí so západnými štátmi spolupracovali, ale neboli evakuovaní, na prevenciu masovej vlny utečencov, ktorá by mohla vyvolať ďalšiu migračnú krízu v Európe.

Podľa Eugena Jurzycu (SaS/ECR) Taliban nevstúpi dvakrát do tej istej rieky a zmení sa. Bude mať ale ďaleko od vlády, ktorá by podporovala demokraciu, trhovú ekonomiku či ľudské práva. „Pomoc krajine musí byť transparentná, orientovaná na výsledky a efektívna. Aby sa nám nestalo, že sa situácia v Afganistane po desiatkach rokov prijímania zahraničnej pomoci zhorší,“ tvrdí europoslanec.

Po schôdzke s ministrami zahraničných vecí členských štátov EÚ v Slovinsku šéf diplomacie bloku Josep Borrell povedal, že na posudzovanie dobrej vôle Talibanu EÚ použije niekoľko meradiel. Patrí k ním garantovanie, že Afganistan sa nestane základňou pre „export terorizmu do iných krajín“, záväzok zabezpečiť voľný prístup k dodávkam humanitárnej pomoci a dodržiavanie štandardov v oblasti ľudských práv, vlády zákona a slobody tlače.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Borrell zdôraznil, že EÚ si okrem toho želá, aby sa v Afganistane vytvorila inkluzívna prechodná vláda a aby Taliban dodržal svoj sľub, že dovolí cudzincom a tým, ktorí sa boja o svoj život, odísť z krajiny. „Naša spolupráca bude závisieť od splnenia týchto podmienok,“ dodal šéf diplomacie EÚ.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices