pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO

Europoslanec Pollák o situácii v Afganistane: EÚ ťahala za slabší koniec, prispôsobovali sme sa rozhodnutiam USA

BRATISLAVA / Európsky parlament čaká diskusia o situácii v Afganistane, ale aj bilancia pandémie. Zmeny čakajú aj obľúbené projekty pre kreatívcov a študentov využívajúcich Erasmus +. Europoslanec Peter Pollák z frakcie Európskej ľudovej frakcie, zároveň z OĽaNO, v rozhovore nešetril kritikou aj v rámci očkovania v marginalizovaných komunitách.

Európsky parlament sa v najbližších dňoch bude zaoberať nástupom Talibanu v Afganistane. Podľa europoslanca Petra Polláka, EÚ v konflikte „ťahala za slabší koniec“ a naše rozhodnutia mali byť „prispôsobené USA.“

„Mnohé členské krajiny museli nejakým spôsobom reagovať na danú situáciu. Dlhodobo v EÚ hovoríme o spoločnom bezpečnostnom postupe. Je absurdné, že tak vyspelý kontinent ako Európa, podlieha rozhodnutiam napríklad Spojeným štátom americkým,“ podotkol Pollák, ktorý zároveň očakáva, že následkom situácie v Afganistane bude migračná vlna.

„Budeme musieť hľadať tie najlepšie riešenia tak, aby sme čo najviac ľudí zachytili v blízkosti Afganistanu, aby sme im vytvorili prostredie na to, aby sa tam cítili bezpečne,“ dodal.

Na programe bude aj prejav predsedkyne Európskej komisie Ursuly Von Der Leyen o stave únie. Europoslanec si myslí, že je na čase bilancovať, aký vplyv mala pandémia na samotnú úniu. „Je chvályhodné, že EP a EK prispeli k tomu, aby sme podporili ekonomicky členské krajiny a obrovské množstvo aj finančných zdrojov bude smerovať do jednotlivých ekonomík členských štátov, aby sme zmiernili dopady covidu-19,“ uviedol.

Kritika predstaviteľov

Od začiatku pandémie sa Pollák aktívne zapája aj do práce s rómskou komunitou. Kritika zo strany europoslanca v tomto prípade smeruje k vládnym autoritám a podmienkam, v ktorých žijú. „Ja sám som počas prvej aj druhej vlny pôsobil v mnohých rómskych komunitách na Slovensku… Aj svojou prirodzenou autoritou som vplýval na ľudí, aby sa chránili, svoju rodinu a dali sa otestovať. A dnes to isté treba urobiť, ako všetky autority, či už zo strany Úradu splnomocenkyňe vlády pre rómske komunity, alebo zo strany vlády, by mali komunikovať pozitívnejšie,“ povedal Pollák.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Erasmus + so zmenami

Na Európskej úrovni sa riešili aj programy Erasmus+ či Kreatívna Európa, ktoré veľmi dobre poznajú učitelia, študenti, umelci. Odzneli aj obavy, že by sa rozpočet znížil a dotácie by sa k ľuďom nedostali v takej miere ako predtým. Pollák je aj členom Výboru pre kultúru a vzdelávanie a tieto správy demetoval. „Dnes môžem povedať, že približne o 2,2 miliardy eur sa zvýši rozpočet na Erasmus+,“ povedal. Samotný projekt prinesie aj novinky. „Väčšiu pozornosť budeme klásť deťom a mládeží zo sociálno znevýhodneného prostredia, ale aj napríklad zdravotne postihnutej mládeži. Budeme cieliť tento program, aj pre tieto skupiny mladých ľudí,“ poznamenal. Projekt Kreatívna Európa bude taktiež podporený, a to navýšením rozpočtu o 1,1 miliardy.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices