marihuana
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Šestica europoslancov požiadala EK o preskúmanie vysokých trestov za marihuanu na Slovensku

Skupina šiestich slovenských europoslancov vo štvrtok požiadala Európsku komisiu o preskúmanie drakonických trestov, ktoré slovenské súdy udeľujú ľuďom za držanie marihuany a výrobu liečivých mastí z nej. Tieto totiž môžu byť v rozpore s princípmi európskeho práva. Iniciátormi listu europoslancov sú podpredsedovia Progresívneho Slovenska Michal Šimečka a Martin Hojsík. K ich žiadosti sa pridali aj Lucia Ďuriš Nicholsonová, Vladimír Bilčík, Eugen Jurzyca a Michal Wiezik.

„Drakonické tresty za marihuanu na Slovensku zbytočne ničia životy množstva ľudí, a neprinášajú žiadne skutočné riešenia. Podľa našej právnej analýzy sú navyše v rozpore s princípmi proporcionality a predvídateľnosti, ako ich formulujú právne predpisy EÚ. Obrátili sme sa preto na Európsku komisiu a požiadali o spustenie konania voči Slovensku podľa článku 258 Zmluvy o fungovaní Európskej únie. Našim cieľom je, aby ľudia na Slovensku nedostávali nezmyselné desať či dvadsaťročné tresty odňatia slobody len za to, že si zapálili pár džointov, alebo vyrábali z marihuany lekárske mastičky,“ uviedol za signatárov žiadosti europoslanec Michal Šimečka (PS).

Podľa Šimečku má teraz Komisia možnosť prispieť k väčšej spravodlivosti pre občanov Slovenska. „Je absurdné, aby naši občania za ekvivalent pár pohárov vína dostávali väčšie tresty než vrahovia a sexuálni násilníci. Nehovoriac o tom, že zvyšok EÚ už dospel k oveľa miernejšej právnej úprave. Kým Rámcové rozhodnutie EÚ 2004/757 hovorí o trestoch za nelegálne pestovanie marihuany v rozmedzí 1 až 3 rokov, v slovenských zákonoch máme sadzbu 10 až 15 rokov. V prípade väčšieho rozsahu slovenským užívateľom dokonca hrozí až 25 rokov väzenia a konfiškácia majetku, ktorý ani nebol nadobudnutý v súvislosti s marihuanou,“ zdôraznil Šimečka.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Europoslanci Hojsík a Šimečka sú zároveň iniciátormi petície za dekriminalizáciu marihuany (www.dekriminalizacia.eu), ktorú už podpísalo vyše 21-tisíc ľudí. „Máme jasné požiadavky – povoliť marihuanu na lekárske účely, povoliť pestovanie maximálne piatich rastlín na osobnú spotrebu dospelých ľudí, zlepšiť prevenciu a sociálno-psychologické služby a odbúrať nezmyselné drakonické tresty,“ uzavrel europoslanec Hojsík (PS).

List v plnom znení si môžete prečítať : request_com

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices