google
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Spoločnosť Google sa odvolá proti rekordnej pokute od Európskej komisie

Internetová spoločnosť Google sa v pondelok na Súdnom dvore Európskej únie (ECJ) odvolá proti rekordnej pokute, ktorú jej uložila Európska komisia (EK) pre obmedzovanie konkurencie prostredníctvom dominantného postavenia jej operačného systému Android. Pokuta z roku 2018 vo výške 4,34 miliardy eur bola vôbec najvyššia, akú kedy vymeral Brusel pre poškodzovanie pravidiel hospodárskej súťaže.

Podľa rozhodnutia EK z roku 2018 spoločnosť Google zaviedla nezákonné obmedzenia pre výrobcov zariadení využívajúcich systém Android a prevádzkovateľov mobilných sietí, aby si upevnila dominantné postavenie vo všeobecnom internetovom vyhľadávaní. Google konkrétne nútil výrobcov, aby si ako podmienku udelenia licencie pre jeho obchod s aplikáciami (Play Store) predinštalovali aplikácie Google Search a prehliadač Chrome.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Spoločnosť ďalej platila niektorým veľkým výrobcom a prevádzkovateľom mobilných sietí za to, že do svojich zariadení vopred inštalovali výhradne aplikáciu Google Search. Výrobcom, ktorí chceli vopred inštalovať aplikácie Google, firma zakazovala predávať mobilné zariadenia využívajúce alternatívne verzie operačného systému Android.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Facebook

Írsko v mene EÚ udelilo spoločnosti Meta pokutu vo výške 1,2 miliardy eur

Spoločnosť Meta, ktorá je vlastníkom sociálnej siete Facebook, dostala v pondelok rekordnú pokutu vo výške …

Consent choices