Jourova
Vĕra Jourová. PHOTO: © European Union.

Európska únia vyjadruje obavy o slobodu médií v Slovinsku

Európska únia () vo štvrtok vyjadrila obavy o slobodu médií v Slovinsku po tom, čo šéf štátnej tlačovej agentúry STA odstúpil z funkcie pre spor o spôsob jej financovania. Bojan Veselinovič rezignoval s tým, že navrhovaná zmluva o poskytovaní verejných služieb by agentúru poškodila. „Nikdy sa nebudem podieľať na pošliapavaní nezávislosti novinárov,“ uviedol vo vyhlásení Veselinovič. Podľa Európskej komisie (EK) slovinská vláda tento rok zatiaľ agentúre neposkytla žiadne finančné prostriedky.

Slovinský premiér Janez Janša, ktorého krajina v súčasnosti vedie rotujúce predsedníctvo v , čelí kritike pre tlak na agentúru. Janša trvá na tom, že väčšina slovinských médií je proti nemu zaujatých. V júli však vyhlásil, že otázka financovania sa vyrieši na jeseň.

„Ľutujeme a so znepokojením sledujeme najnovšie zhoršenie situácie,“ povedal novinárom hovorca komisie Christian Wigand. Ako dodal, komisia „opakovane vyjadrila vážne obavy“ týkajúce sa financovania a nezávislosti STA.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

„Vyzývame slovinské orgány, slovinskú vládu, aby podnikli rozhodné kroky na zastavenia a zvrátenie súčasného trendu. Vývoj, bohužiaľ, opäť ukazuje, že potrebuje legislatívu na ochranu slobody a plurality médií,“ uviedol Wigand.

Na slovinského ministra kultúry sa minulý týždeň obrátila komisárka Věra Jourová, ktorá ho listom vyzvala na poskytnutie informácií, akým spôsobom a kedy agentúra dostane financie. „Takáto situácia predstavuje vážne riziko pre slobodu a pluralitu médií v Slovinsku a následne v ,“ napísala Jourová.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices