zbrane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EUROPOL: V rámci operácie proti nelegálnemu obchodu so zbraňami zatkli 18 ľudí

Európske orgány zatkli v rámci rozsiahlej operácie proti nelegálnemu obchodovaniu so zbraňami 18 ľudí. Z toho šiestich v septembri a tento mesiac, čo bolo výsledkom komplexného vyšetrovania holandskej polície, českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu a slovenskej Národnej kriminálnej agentúry. Stalo sa tak v rámci operačnej skupiny LOS, informoval v stredu Europol, ktorý podporil dané vyšetrovanie.

Dvoch členov zločineckého gangu zatkli na Slovensku 13. septembra. Po nich nasledovali 5. októbra zatknutia ďalších štyroch členov v Holandsku a Česku. Europol považoval všetkých týchto podozrivých za vysoko hodnotné ciele. Vyšetrovaný zločinecký syndikát sa špecializuje na prerábaní flobertiek na ostré smrtiace zbrane. Predpokladá sa, že zločineckým skupinám do Holandska, Rakúska, Dánska, Nemecka, Portugalska, Švédska a Česka dodal viac ako 1 500 takýchto zbraní.

Vyšetrovanie sa začalo po zhabaní 22 strelných zbraní vo februári 2020 z vozidla v holandskom Hoek van Holland, ktoré smerovalo do Spojeného kráľovstva. Všetky zbrane boli schopné ostrej paľby. Europol následne vytvoril operačnú skupinu, do ktorej patria Holandsko, Slovensko, Belgicko, Španielsko, Nemecko, Rakúsko, Poľsko a Veľká Británia, aby týchto obchodníkov so zbraňami dolapila. Úrady odvtedy získali 350 zbraní, ktoré predali daní zločinci, vrátane samopalov a útočných pušiek a niekoľko tisíc nábojov. Dôkazy z poslednej akcie ešte podliehajú analýze, ktorej cieľom je identifikovať ďalšie vodidlá pre nasledovné vyšetrovanie naprieč Európou.

Viac..  EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zbrane

EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Európska únia predstavila návrh masívneho navýšenia produkcie a obstarávania zbraní v rámci bloku. Usiluje sa …

Consent choices