Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Situácia v Bielorusku si vyžaduje upokojenie a nápravu

V posledný deň tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu sa bude hlasovať aj o uznesení ohľadom situácie v Bielorusku po viac ako roku od prezidentských volieb, začiatku masových protestov a ich násilného potláčania.

Režim Alexandra Lukašenka preukázateľne v priebehu celého roka prenasleduje a kriminalizuje svojich odporcov. Zásahy voči nim sa pritom aj napriek rôznym snahám nijako nezmierňujú,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Vedome tak porušuje medzinárodnoprávne záväzky, ako aj základné práva a slobody vlastných občanov, pričom z mnohých z nich spravil politických väzňov.

Lukašenko tiež vydiera členské štáty Európskej únie podporovaním nelegálnej migrácie. „K litovským, lotyšským a poľským hraniciam nasmerovali bieloruské orgány veľký počet ľudí, z ktorých mnohí boli následne zadržaní za nezákonný vstup do Európskej únie,“ uviedla europoslankyňa. Snaha o upokojenie a nápravu situácie v Bielorusku je nepochybne potrebná. „Spôsob akým by sa tak malo diať musí zohľadňovať záujmy bieloruských občanov a celej spoločnosti,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

O mam

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices