jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2021.

Eugen Jurzyca: Lukašenkov režim sa za rok od volieb k lepšiemu nezmenil. Nemám teda dôvod meniť môj postoj k sankciám

Európsky parlament vyjadril pevnú solidaritu s krajinami EÚ, ktoré zasiahli bieloruské hybridné útoky, a vyzval na žalobu voči Lukašenkovmu režimu na Medzinárodnom súdnom dvore. Nelegislatívne uznesenie, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 506 (za): 29 (proti): 139 (zdržalo sa hlasovania), vyjadruje pevnú solidaritu s Litvou, Poľskom a Lotyšskom, ako aj s ďalšími krajinami EÚ, ktoré sa stali obeťou snáh bieloruského režimu nasmerovať k vonkajším hraniciam Únie značný počet migrantov a utečencov. Táto štátom podporovaná nelegálna migrácia viedla k zadržaniu stoviek ľudí za nezákonný vstup na územie EÚ a dokonca aj k niekoľkým úmrtiam, konštatuje schválený text.

Pretrvávajúca podpora nezákonných prekročení vonkajších hraníc EÚ bieloruským štátom je spolu s dezinformačnou kampaňou formou hybridnej vojny zameranej na zastrašovanie a destabilizáciu Európskej únie, uvádza sa v uznesení. Členské štáty a inštitúcie EÚ sa podľa poslancov preto musia čo najskôr zamerať na riešenie mnohorozmernej krízy na bieloruských hraniciach a poskytnúť migrantom, ktorí tam uviazli, nevyhnutnú pomoc a podporu.

Žaloba na Bielorusko na Medzinárodnom súdnom dvore

Parlament zdôraznil potrebu zvážiť predloženie veci Bieloruska Medzinárodnému súdnemu dvoru, kde by sa mal Alexander Lukašenko ako nelegitímna hlava štátu a predstavitelia jeho režimu zodpovedať za zločiny, ktorých sa v obrovskom rozsahu dopustili voči bieloruským občanom. Prípad by sa mal podľa poslancov opierať o porušenia Chicagského dohovoru, Montrealského dohovoru a Dohovoru OSN proti mučeniu, ktorých sa Lukašenkov režim dopustil.

Parlament tiež opätovne odsúdil represie, mučenie a zlé zaobchádzanie s pokojným obyvateľstvom Bieloruska, ku ktorým dochádza aj rok po zmanipulovaných prezidentských voľbách z augusta 2020 a následnom vypuknutí masových protestov.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Výzva na ďalšie sankcie

Uznesenie si všíma, že uvalené hospodárske sankcie mali len čiastočný dosah na Lukašenkov režim a významne neovplyvnili dôležité odvetvia v krajine. Parlament preto vyzval štáty EÚ, aby posilnili cielené hospodárske sankcie a zamerali sa pritom na kľúčové bieloruské hospodárske odvetvia a verejné a súkromné spoločnosti podporujúce a financujúce Lukašenkov režim. Poslanci tiež presadzujú urýchlené prijatie piateho balíka sankcií sústredených na fyzické a právnické osoby zapojené do represií v Bielorusku.

Eugen Jurzyca (ECR, SK: „Lukašenkov režim sa za rok od volieb k lepšiemu nezmenil. Nemám teda dôvod meniť môj postoj k sankciám: Sú správne a dlhodobo pomôžu ľuďom v Bielorusku.“

Parlament vyslovil jednoznačnú podporu bieloruskej demokratickej opozícii pri organizovaní slobodných a spravodlivých volieb pod medzinárodným dohľadom. Poslanci zároveň odsúdili pokračujúce rokovania medzi Alexandrom Lukašenkom a Vladimírom Putinom o príprave plánov na väčšiu integráciu medzi Bieloruskom a Ruskom vrátane postupnej militarizácie Bieloruska. Podľa zákonodarcov je v tejto súvislosti dôležité poukazovať na ruskú podporu brutálnych zásahov voči bieloruským občanom a pripomínať účasť Ruska na hybridných akciách Lukašenkovho režimu voči EÚ.

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices