V4
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Korčok: Teším sa, že vláda schválila môj návrh na navýšenie prostriedkov pre fond V4

Vláda SR schválila na návrh ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí navýšenie slovenského príspevku do Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF) o 500-tisíc eur, čím sa celkový rozpočet fondu V4 navýši na celkovo 10 miliónov eur ročne. Slovensko tak prispeje do fondu V4 2,5 miliónmi eur ročne.

„Som rád, že zvyšujeme rozpočet V4 práve na tú časť jeho činnosti, ktorá dokazuje, že naša vyšehradská spolupráca nie je len o veľkej politike. Je dobré, že MVF môže z týchto navýšených zdrojov svoje projekty viac zamerať na kultúru, a to najmä pre mladých ľudí. Presne tento rozmer musíme vo V4 podporovať, aby sme neboli vnímaní výlučne ako politický blok v rámci EÚ. Želám si, aby sme aj cez MVF kultivovali obraz V4 v našej verejnosti ako aj v celej EÚ,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Za 21 rokov pôsobenia MVF posúdil viac ako 6-tisíc grantových projektov a udelil takmer 3-tisíc štipendií v celkovej hodnote presahujúcej 96 miliónov eur. MVF ponúka širokú škálu možností štúdia, výskumu a výmeny v rámci regiónu V4 a mimo krajín V4 pre jednotlivcov i skupiny.

V rámci spolupráce s krajinami západného Balkánu MVF od roku 2008 podporil vyše 70 projektov a udelil štipendiá 201 študentom, ktorí mohli študovať v krajinách V4. Celková suma podpory tak dosiahla takmer 3,5 milióna eur. V roku 2014 MVF začal realizovať Program mobility štátnych zamestnancov, ktorý podporuje študijné návštevy štátnych zamestnancov z krajín západného Balkánu do krajín V4 zamerané na implementáciu sektorových reforiem a harmonizáciu vnútroštátnych právnych predpisov s právnymi predpismi EÚ.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

V regióne Východného partnerstva má MVF aktuálne 34 aktívnych projektov v hodnote 1,1 milióna eur a ďalšie projekty v hodnote 250-tisíc eur, do realizácie ktorých smerujú investície z tzv. Fondu Solidarity V4 pre Východné partnerstvo. V4 East Solidarity Programme je program mimoriadnej finančnej podpory, ktorý poskytuje finančné prostriedky na pomoc určenú na praktické posilnenie zdravotnej, sociálnej a hospodárskej odolnosti zraniteľných skupín občanov v krajinách Východného partnerstva postihnutých dopadmi pandémie COVID-19.

O mam

Odporúčame pozrieť

Fico

Fico pôjde na prvú návštevu do Prahy, obchodne navštívi Áziu a Latinskú Ameriku

Prvá zahraničná pracovná návšteva premiéra SR Roberta Fica povedie do Prahy a má snahu oživiť …

Consent choices