hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík: Moje obavy o osud novely zákona o ochrane prírody sa potvrdili

BRATISLAVA – Hnutie Sme rodina stiahlo svoj podpis k novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý predložil poslanec Jaromír Šíbl (OĽaNO). Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár to povedal na tlačovej konferencii. Dodal, že vypočul hlasy ťažko pracujúcich ľudí v regiónoch, ktorí by boli prijatým zákonom postihnutí najviac.

Návrh zákona od poslanca Šíbla je podľa Kollára potrebné prepracovať. „Odporúčam mu, aby tento návrh zákona stiahol a presunul ho možno o dva – tri mesiace a dopracoval ho tak, aby všetci boli spokojní,“ povedal šéf hnutia Sme rodina. „Zákon, ktorý by vyhovoval všetkým. Ktorý nebude ničiť prírodu, ale ani ľudské životy v tej prírode,“ dodal. Kollár tiež povedal, že v zákone sa hovorí o ochrane prirodzených biotopov a že sa má realizovať prostredníctvom zonácie národných parkov. Doplnil, že tento proces nie je dodnes urobený. „Najprv urobme zonáciu a až potom presúvajme pozemky,“ vysvetlil. Poukázal aj na to, že zákon sa má týkať nie 300-tisíc hektárov, ale dotkne sa to 616-tisíc hektárov štátnych pozemkov s presahom na 1,2 milióna hektárov súkromných pozemkov. „Zákonu nehovoríme nie, ale v tejto forme ho nepodporíme,“ uzavrel Kollár.

Europoslanec Hojsík: Moje obavy o osud novely zákona o ochrane prírody sa potvrdili

„Boris Kollár navrhol stiahnuť novelu a prepracovať. V politickom slovníku to znamená, pohreb ambícií Jána Budaja napraviť úplne nezmyselný stav. Teraz je na ťahu minister životného prostredia. Dostal všetku podporu verejnosti. Vrátane mojej osoby, ktorá verejne podporovala presun lesov v národných parkoch pod envirorezort. A osobne som sa zúčastňoval aj stretnutí na podporu novely. Podpora mimovládok, aktivistov, verejnosti sa nesmie premrhať. Pán minister, máte našu podporu. Teraz ide o všetko a verím, že použijete všetky svoje politické sily, aby tento prvý krok k adekvátnej ochrane národných parkov prešiel. Verím, že sa to neskončí ako pri spaľovaní rádioaktívneho odpadu na Slovensku. V tejto chvíli ochrana životného prostredia potrebuje víťazstvo a silného ministra,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík.
Predseda Oblastnej lesníckej komory v Banskej Bystrici Igor Viszlai sa vyjadril, že nikto nie je proti tomu, aby mohli poslanci prinášať novely zákonov, v tomto prípade sa ale podľa neho obišiel celý legislatívny proces a boli z neho vynechaní aj ľudia z regiónov, ktorí k tomu majú čo povedať. „Žiadame len to, aby bol zákon stiahnutý a pripravený tak, ako má byť. Teda riadnou vládnou novelou, s medzirezortným pripomienkovým konaním a pripomienkami všetkých dotknutých strán,“ dodal Viszlai.

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pre agentúru SITA uviedlo, že šéf rezortu Ján Budaj (OĽaNO) stojí za reformou národných parkov. „Náhle odstúpenie nebolo zo strany predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára vecne odôvodnené. Fakty, na ktoré sa odvolával, napríklad vo veci výmery spomínaných lesov, boli mylné,“ vysvetlilo tlačové oddelenie MŽP SR s tým, že Budaj je pripravený odôvodniť Kollárovi prínosy reformy pre ochranu prírody aj pre sociálne pozdvihnutie regiónov. „Minister upozorňuje, že pokusy zmariť reformu národných parkov poškodzujú záväzky SR pri plnení plánu obnovy a odolnosti, z ktorého chce Slovensko čerpať približne šesť miliárd eur,“ dodal rezort.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Budaj a poslanci, ktorí novelu zákona o reforme národných parkov pripravovali, budú podľa rezortu naďalej pokračovať vo svojom úsilí a ostatných poslancov vyzývajú na podporu ochrany národných parkov.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices