bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Vladimír Bilčík: Ako si šmejdi spravili z facebooku zlatú baňu

Predstavte si, že by v televíznej reklame zaznel rozhovor s Igorom Matovičom, kde by odporúčal investovať do kryptomien cez konkrétnu spoločnosť, avšak nebola by to pravda. Dokonca by ani nešlo o investíciu, ale o podvodné vylákanie peňazí od ľudí. Čo by nasledovalo, je pomerne jednoznačné – pokuta pre televíziu, ktorá podvodnú správu odvysielala a asi aj trestnoprávna zodpovednosť podvodníka zo spoločnosti, ktorý chcel takto obalamutiť ľudí a ešte na to aj zneužil niečiu identitu.

Ak to však podvodník skúsi cez Facebook, má šancu zarobiť a nič mu nehrozí. Anonymita Facebooku mu umožní si zaplatiť reklamu s veľmi pochybným obsahom, ktorej pravdivosť nikto pred zverejnením neskontroluje. Ak nie je známy zadávateľ, respektíve jeho skutočná identita, Igor Matovič môže podať akurát trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Keď túto reklamu Facebooku niekto nahlási, môže trvať veľmi dlho, kým Facebook zareaguje a reklamu zruší. Peniažky zatiaľ tečú k podvodníkom.

A presne tento prípad sa nedávno stal. Zneužitá nebola len identita Igora Matoviča, ale ešte aj portálu Aktuality, aby odporúčanie na poslanie peňazí niekam “na nákup kryptomien” vyzeral dôveryhodne. Aký je teda rozdiel medzi Facebookom a inými médiami? Televízia, rozhlas či noviny sú médiá, ktoré podliehajú regulácii a za zverejňované správy sa zodpovedajú. Facebook sa tvári len ako sprostredkovateľ obsahu a regulovaný u nás nie je. Ako člen výboru proti deznformáciám za EPP Group in the European Parliament dlhodobo presadzujem, aby sociálne siete prevzali zodpovednosť za obsah, ktorý šíria tak ako iné médiá. Túto zmenu musíme urobiť vzhľadom na veľkosť FB na európskej úrovni.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Podvodná správa vyzerá takto:

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami • Právo na umelé …

Consent choices