Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. PHOTO: MZVaEZ SR

I. Korčok: Pandémia nás so susedmi zblížila, ale nesmieme poľaviť, zima bude testom pre všetkých

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na pozvanie šéfa rakúskej diplomacie Michaela Linharta rokoval 22. októbra 2021 vo Viedni s ministrami zahraničných vecí Rakúska, Česka, Maďarska a Slovinska.

„Riešenia v boji proti COVID-19 môžeme nájsť iba v úzkej koordinácii na regionálnej a európskej úrovni. Potvrdzuje to aj ďalšie neformálne rokovanie piatich ministrov zahraničných vecí nášho regiónu. Aktuálne nastavenie hraničných režimov vnímam zatiaľ ako bezproblémové. Máme však čo doháňať v relatívne slabej zaočkovanosti populácie, v porovnaní s našimi susedmi,“ uviedol minister Korčok. Partnerov informoval o vývoji epidemickej situácie na Slovensku, prijímaných opatreniach vrátane hraničného režimu a stave zaočkovanosti. Ministri zahraničných vecí zároveň podčiarkli, že vyhliadky na hospodárske oživenie v EÚ sú podmienené schopnosťou zabrániť ďalšiemu lockdownu.

Zo zahraničnopolitických tém rezonovala politika Východného partnerstva a vývoj v regióne východného susedstva. „Moju cestu do Viedne som využil aj na nadviazanie môjho bilaterálneho osobného kontaktu s novým rakúskym ministrom Michaelom Linhartom, s ktorým sa mimochodom poznám osobne z môjho doterajšieho pôsobenia v diplomacii. Ministra Linharta som pri tejto príležitosti pozval na bilaterálnu návštevu Slovenska,“ uviedol minister Korčok.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

O mam

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices