simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MŠ.

Michal Šimečka o situácii v Poľsku: Mateusz Morawiecki prišiel do Štrasburgu obhájiť neobhájiteľné. VIDEO

Poprední predstavitelia opäť vyzvali Poľsko, aby rešpektovalo nadradenosť práva únie

Poprední predstavitelia Európskej únie (EÚ) vo štvrtok naliehali na poľského premiéra Mateusza Morawieckého, aby uznal, že právo únie má prednosť pred vnútroštátnymi zákonmi. Morawiecki zase inštitúciám únie vyčítal, že sa k členským štátom správajú ako k provinciám, uzurpujú si čoraz viac právomocí a vnucujú im svoje hodnoty. Napriek hrozbe, že pre svoj postoj príde o desiatky miliárd eur z fondov EÚ, premiér trvá na tom, že Poľsko „nebude konať pod tlakom vydierania“.

V centre sporu je rozhodnutie poľského ústavného súdu, ktorý tento mesiac konštatoval, že niektoré zákony Európskej únie, ustanovenia zmlúv o EÚ a taktiež niektoré rozsudky súdov EÚ sú v rozpore s poľskou ústavou. Členstvo Poľska v EÚ a podpísanie zmlúv podľa ústavného súdu neznamená, že by súdy EÚ mali mať najvyššiu zákonnú právomoc, ani to, že Poľsko presúva svoju suverenitu na EÚ.

Vysoký úradník, ktorý bol s obsahom rozhovorov priamo oboznámený uviedol, že diskusia o právnom štáte sa niesla v „pokojnej“ atmosfére a vedúci predstavitelia EÚ sa zdržali konfrontačných postojov. Úradník v súlade s praxou EÚ vystupoval v anonymite. Väčšina členských štátov podľa neho podporila dialóg s Morawieckým a zároveň sa zhodla, že blok by mal konať a pokúsiť sa dotlačiť Varšavu k rešpektovaniu práva EÚ.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Európska komisia (EK) môže Poľsku zadržať miliardy eur z programu na oživenie ekonomiky po pandémii koronavírusu. Môže tiež začať konanie o porušení povinnosti implementovať právo EÚ alebo aktivovať mechanizmus umožňujúci pozastaviť ďalšie platby členskej krajine, ktorá porušuje zásady právneho štátu.

(SITA/redakcia).

O red

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices