europol
PHOTO: © European Union.

EUROPOL: Polícia z Belgicka, Talianska a Luxemburska rozpustila skupinu zneužívajúcu robotníkov

Belgická federálna polícia, talianska finančná polícia a luxemburská justičná polícia rozpustili veľkú organizovanú skupinu, ktorá sa angažovala v podvodnej činnosti a praní špinavých peňazí. Na svojej webstránke o tom informoval Europol, ktorý operáciu podporil.

Kriminálna organizácia, ktorú riadila jediná talianska rodina, vlastnila niekoľko spoločností v Taliansku, Rumunsku a na Slovensku. Tie najímali miestnych robotníkov, ktorých posielali na prácu v stavebnom sektore v západnej Európe, najmä v Belgicku a Luxembursku. V Belgicku potom robotníkov zamestnalo približne 20 miestnych subdodávateľov. Robotníci však často pracovali v zlých pracovných podmienkach a neboli splnené ani pracovné zákonné podmienky vrátane limitu pracovného času za deň a týždeň, minimálnej mzdy a ročnej dovolenky, uvádza Europol. Vyšetrovanie odhalilo, že najímajúce firmy nevykonávali žiadnu činnosť v krajinách, v ktorých sídlili, a zamestnanci, ktorých najali, v skutočnosti nikdy nepracovali pre pôvodné spoločnosti. Úrady odhadujú výšku podvodu na 20 miliónov eur bez možných strát na DPH.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Počas akčného dňa, ktorý sa odohral 19. októbra, spomenuté orgány vykonali prehliadky na 34 miestach v Belgicku, Taliansku a Luxembursku. Zatkli pritom 12 podozrivých, z toho 10 v Belgicku a dvoch v Taliansku. Tiež zhabali 32 luxusných automobilov, nehnuteľnosti, luxusné predmety, peniaze na 350 bankových účtoch a 400-tisíc eur v hotovosti v celkovej hodnote najmenej 3,5 milióna eur. Tiež zmrazili 10,6 milióna eur na 16 bankových účtoch v Taliansku.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Kyberšikana má byť trestným činom v celej Európskej únii

Európska ľudová strana chce presadiť, aby sa kyberšikanovanie stalo trestným činom vo všetkých členských štátoch …

Consent choices