graf
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ekonomika Európskej únie v treťom štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 2,1 %

Hrubý domáci produkt eurozóny podľa sezónne upravených údajov v treťom kvartáli oproti predošlému štvrťroku stúpol o 2,2 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zväčšil o 2,1 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu, o ktorom v piatok informoval štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Rast v treťom kvartáli nasledoval po tom, ako ekonomika eurozóny v druhom štvrťroku medzikvartálne posilnila o 2,1 percenta a hospodárstvo celej EÚ o dve percentá.

V porovnaní s rovnakým kvartálom minulého roka sa ekonomika eurozóny počas júla až septembra zväčšila o 3,7 percenta a hospodárstvo celej EÚ o 3,9 percenta. V druhom kvartáli bol medziročný rast hospodárstva eurozóny na úrovni 14,2 percenta a ekonomika celej EÚ stúpla o 13,7 percenta.

V rámci členských krajín únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa počas júla až septembra medzikvartálne najviac zväčšilo hospodárstvo Rakúska (3,3 %), Francúzska (3 %) a Portugalska (2,9 %). Najslabší medzikvartálny rast bol v Lotyšsku (0,3 %) a ekonomika Litvy v porovnaní s predošlým štvrťrokom stagnovala.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ekonomika

Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v marci 2024 spomalilo na 2,4 % z …

Consent choices