simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. Reprofoto: TV JOJ.

M. Šimečka: Vláda za rok a pol nedokázala prísť s miernejšími trestami pre konopných väzňov

Európska únia rieši niekoľko aktuálnych tém. Pokuta pre Poľsko milión eur denne, blížiaca sa klimatická konferencia v Glasgowe, protest za práva žien na Slovensku, k tomu kampaň na tému marihuana a iné zaujímavosti. Ku všetkému sa vyjadril europoslanec Michal Šimečka.

Tresty za držanie marihuanny v osobnom vlastníctve sú zastaralé

V súvislosti s kampaňou za dekriminalizáciu marihuany a dôležitosťou tejto témy na Slovensku Michal Šimečka, poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska, konštatoval, že sa zatiaľ Európska únia nikam neposunula. „Stále nedošlo k žiadnej zmene. Je dôležité povedať, že tu vôbec nejde ani o marihuanu, ani o drogy, ide o tú obrovskú nespravodlivosť, ktorá na Slovensku panuje, že za to, že si niekto dá dva jointy alebo vypestuje zopár rastlín marihuany, už v zásade hrozí niekoľkoročné tresty, v niektorých prípadoch až pätnásť rokov väzenia,“ vyjadril sa europoslanec.

Podľa Šimečku máme zákony nastavené archaicky a tresty za držanie marihuany priam drakonické. „Šéf drogovej mafie dostane pomaly menej alebo aj za vraždu sa dostáva menej,“ konštatoval europoslanec. „Na Slovensku máme desiatky ľudí, ktorí sedia vo väzení, tzv. konopní väzni, ich životy sú zničené, ich rodiny majú zničené životy kvôli zákonu, ktorý je archaický,“ uviedol europoslanec Šimečka.

Väčšina na Slovensku sa zhodne, vrátane vládnej koalície. „Bohužiaľ, za ten rok a pol čo je pri moci nedokázala prísť s nejakou zmenou, ktorá by znížila tie drakonické tresty, preto sa snažíme aj s europoslancom Hojsíkom. Spísali sme petíciu a budeme predkladať zákon a obrátili sme sa aj na Európsku komisiu,“ informoval europoslanec.

Európska komisia by mala páky ako zakročiť voči trestom v súvislosti s marihuanou. „Je celkom možné, že vlastne táto slovenská legislatíva porušuje európske pravidlá a európske právo, ktoré práve zaväzuje členské štáty, aby tie tresty boli proporcionálne, rozumné a predvídateľné,“ dodáva Šimečka.

Konflikty medzi Bruselom a Varšavou

„Poľská vláda, vládna strana sa dlhodobo snaží politicky ovládnuť tamojšie súdnictvo, čo aj Európsky súdny dvor uznal za situáciu, ktorá je v rozpore so základnými princípmi Európskej únie, a preto aj tá pokuta,“ vysvetľuje Šimečka. Poľský ústavný súd rozhodol, že Poľsko sa nemusí riadiť rozhodnutiami Európskeho súdneho dvora.  Otázka teda znie- musí sa Poľsko riadiť rozhodnutím Európskeho súdneho dvora? „Ak tak Poľsko neurobí, únia mu nevyplatí peniaze z Fondu obnovy,“ ozrejmila Ursula von der Leyenová.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Klimatická konferencia v Glasgowe

Aktuálna situácia klimatickej zmeny je kritická, nakoľko v hre je otázka budúcnosti ľudstva. „Napríklad ja mám ročnú dcéru a teraz si neviem ani predstaviť, v akom svete ona bude žiť a to sa týka nielen Slovenska, to sa týka, samozrejme, celej planéty,“ uvádza Šimečka. Čoraz väčšia migrácia, nestabilita, vlny horúčav a záplavy budú mať väčšiu dominanciu a čas na riešenie globálnych klimatických kríz sa už neúprosne kráti.

Osobný úspech z Európskeho parlamentu

Výbor Európskeho parlamentu schválil europoslancovi Šimečkovi zmeny európskeho práva, ktoré majú chrániť kritickú infraštruktúru Slovenska. „Kritická infraštruktúra, to sú všetky tie systémy, ktoré štát potrebuje na to, aby dokázal fungovať aj v prípade nejakej náhlej udalosti a zažili sme to, samozrejme, v prípade pandémie, ale týka sa to aj živelných katastrof, záplav alebo blackout-u,“ upresňuje Šimečka. Inými slovami, ak je zabezpečená kritická infraštruktúra, štát neostane ochromený. Treba byť pripravený na nepredvídateľné situácie, čo ukázala aj pandémia.

72-hodinový protest za práva žien

Ženy majú schopnosť sa rozhodnúť autonómne a na Slovensku sú momentálne iné priority, ktoré treba riešiť. Konkrétne sa to týka prístupu žien k interrupciám, na čo Šimečka reaguje: „Sa mi zdá nesmierne škodlivé a hlavne to ponižuje ženy akoby oni nemali schopnosť sa autonómne rozhodnúť.“

O čom sa začne hovoriť v Európskom parlamente?

Pravdepodobne o stretnutí Roberta Fica s advokátmi a oligarchom Bödorom na poľovníckej chate. Monitorovacia misia na Slovensku v decembri tohto roku má byť reakcia na aktuálnu situáciu na Slovensku. „Európsky parlament dlhodobo sleduje stav právneho štátu vo všetkých členských krajinách, nielen na Slovensku,“ konštatuje Šimečka.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices