europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tento týždeň v Europarlamente – praktiky Facebooku, Cena európskeho občana, Agentúra EÚ pre azyl

Poslanci sa budú zaoberať vplyvom veľkých online platforiem na ich užívateľov a na spoločnosť, udelia Cenu európskeho občana a zahlasujú o Agentúre EÚ pre azyl.

Bývalá zamestnankyňa Facebooku a informátorka o nekalej činnosti Frances Haugenová príde do Európskeho parlamentu diskutovať o negatívnom dopade modelu podnikania veľkých technologických firiem. Parlament už začal pripravovať pravidlá, ktoré budú regulovať činnosť online platforiem a pripravia EÚ na výzvy, ktoré prináša digitálna transformácia a rozvoj umelej inteligencie. Osobnosti a projekty, ktoré majú za úlohu zvyšovanie povedomia spoločných EÚ hodnôt a podporu spoločného porozumenia a spolupráce, budú ocenené Cenou európskeho občana počas slávnostnej ceremónie v utorok.

Plenárne zasadnutie v Bruseli

Počas dvojdňovej plenárnej schôdze budú poslanci hlasovať o daňovej transparentnosti a Agentúre EU pre azyl a tiež predstavia návrhy na ochrany slobody tlače. Vysoký komisár UN pre utečencov Filippo Grandi sa zúčastní debaty s poslancami počas stredajšieho zasadnutia pléna.

Vo štvrtok budú europoslanci hlasovať o novej legislatíve, ktorá ukladá povinnosť medzinárodným spoločnostiam deklarovať výšku zaplatených daní v jednotlivých krajinách EÚ.

Rovnako vo štvrtok budú poslanci hlasovať o vytvorení novej Agentúry EÚ pre azyl, ktorá nahradí Európsky podporný úrad pre azyl. Agentúra, ktorá bude finančne a kapacitne posilnená, bude mať za cieľ zlepšovať spoluprácu medzi krajinami EÚ a poskytnúť im operatívnu asistenciu v prípade, že to bude potrebné.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

V rovnaký deň poslanci prinesú opatrenia na ochranu demokracie, slobody médií a pluralizmu v súvislosti so súdnymi spormi namierenými voči novinárom, mimovládnym organizáciám a občianskej spoločnosti. Týka sa to najmä žalôb, ktoré financujú štáty a ktoré sprevádzajú ďalšie autoritárske praktiky.

Parlament sa tiež bude zaoberať prijatím odporúčaní o európskych politických stranách, vrátane zjednodušenia byrokracie, zvýšenia transparentností darov a pozastavenia financovania strán, ktoré nekonajú v súlade s hodnotami EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices