brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Šéf írskej diplomacie varoval, že pozastavenie časti írskeho protokolu by ohrozilo dohodu o obchode medzi úniou a Britániou

Obchodná dohoda medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou (EÚ) by mohla skolabovať pre spor o obchod so Severným Írskom. Predpokladá sa totiž, že Spojené kráľovstvo sa chystá pozastaviť časti takzvaného protokolu o Severnom Írsku. Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney pritom naznačil, že EÚ by mohla zrušiť Dohodu o obchode a spolupráci s Britániou (TCA). „Jedna dohoda je podmienená druhou, takže ak sa zruší jedna, existuje riziko, že EÚ zruší druhú dohodu,“ povedal šéf írskej diplomacie. Informuje o tom portál bbc.com.

Protokol o Severnom Írsku znamená, že táto časť Spojeného kráľovstva zostáva súčasťou jednotného trhu EÚ s tovarmi, čo bráni vzniku tvrdých hraníc medzi Írskom a Severným Írskom. Protokol však vytvára obchodnú hranicu medzi Veľkou Britániou a Severným Írskom, čo časti firiem spôsobuje problémy. Článok 16 írskeho protokolu umožňuje pozastaviť niektoré časti tejto dohody, ak spôsobujú vážne problémy. Šéf írskej diplomacie uviedol, že dostáva správy od politických strán v Severnom Írsku, že Londýn sa chystá použiť článok 16 po skončení klimatickej konferencie COP26 v Glasgowe.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Bývalý britský premiér John Major sa v sobotu vyjadril, že použitie článku 16 a pozastavenie časti Protokolu o Severnom Írsku by bolo „kolosálne hlúpe“. Líderka írskej politickej strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová medzitým varovala britskú vládu, že pozastavenie časti protokolu by ohrozilo širšiu dohodu o vzťahoch Británie s EÚ po brexite.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Šéf liberálov v europarlamente varuje pred dôsledkami vzostupu krajnej pravice

Popredný spojenec francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v utorok varoval, že Európa sa môže stať neovládateľnou …

Consent choices