automobilovy priemysel
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Priemysel EÚ v septembri medziročne vzrástol o 5 %

Priemyselná produkcia eurozóny podľa sezónne upravených údajov v septembri medzimesačne klesla o 0,2 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa znížila o 0,5 percenta. Medziročne sa však priemyselná produkcia eurozóny zvýšila o 5,2 percenta a v rámci celej EÚ stúpla o 5 percent. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku priemysel oslabil aj medzimesačne, a to o 1,6 percenta, aj medziročne, a to o 4,9 percenta. Medziročný pokles slovenského priemyslu bol pritom najhorší v rámci krajín, z ktorých mal Eurostat k dispozícii údaje. Druhé najhoršie medziročné oslabenie výroby bolo v Portugalsku (-4,8 %) a tretie v Česku (-4 %). Najviac oproti septembru minulého roka stúpol priemysel Írska (45,4 %), Belgicka (23,1 %) a Litvy (19,6 %).

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Medzimesačne sa v septembri najviac zmenšila priemyselná produkcia v Dánsku (-5 %), Česku (-3,2 %) a Rakúsku (-3 %). Najviac septembrová výroba oproti augustu stúpla v Estónsku (5,3 %), Litve (4,3 %) a v Belgicku (3,7 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices