Korcok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: MZVaEZ SR.

I. Korčok: Presadzovanie právneho štátu a ochrana novinárov sú integrálnou súčasťou našej politiky

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok v pondelok po skončení Rady pre zahraničné veci stretol s podpredsedníčkou Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť  Věrou Jourovou. Hlavnou témou ich stretnutia bol aktuálny vývoj v téme o právnom štáte na európskej úrovni. Minister Korčok sa aktívne zaujímal aj o aktivity Komisie v oblasti slobody médií a osobitne ochrany novinárov. Európska komisia plánuje v roku 2022 vydať tzv. zákon o nezávislosti médií (Media Freedom Act), ktorého cieľom bude zabezpečiť nezávislosť médií a poskytnúť vyššiu úroveň ochrany novinárov.

„Treba si otvorene priznať, že vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je mementom pre nás všetkých. Som presvedčený o tom, že Slovensko má dnes povinnosť otvorene hovoriť o tejto téme na európskej úrovni,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Minister Korčok potvrdil podporu plánom Európskej komisie zvýšiť ochranu novinárov a nezávislosť médií v členských štátoch Európskej únie. V tomto kontexte zdôraznil, že slobodné, objektívne a nezávislé médiá sú jadrom demokratickej spoločnosti.

Partneri diskutovali aj o Odporúčaniach Európskej komisie na zabezpečenie ochrany, bezpečnosti a posilnenia postavenia novinárov a médií v EÚ, ktoré Európska komisia vydala v septembri tohto roka. „Tieto odporúčania sú vhodným usmernením pre členské štáty ako zvýšiť ochranu novinárov,“ dodal minister Korčok. Minister Korčok v diskusii s podpredsedníčkou Jourovou zdôraznil, že úloha médií sa vo svetle aktuálnych dezinformačných kampaní bude zvyšovať. „Potrebujeme dostať kvalitnú žurnalistiku bližšie k ľudom. Toto dosiahneme len ak budú mať médiá priestor tvoriť a novinári sa nebudú obávať o svoje zdravie a život,“ konštatoval v závere diskusie minister Korčok.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

O mam

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices