Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: FB Monika Beňová

M. Beňová: Nová poľnohospodárska politika sa musí zamerať na produkciu zdravých, cenovo dostupných potravín

Každá zmena spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie (EÚ) je citlivou záležitosťou a je výsledkom neľahkých kompromisov. Rozprava a konečné hlasovanie o návrhu jej reformy bude preto dôležitou súčasťou tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu.

Návrh reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky vzišiel z dohody vyjednávačov Európskeho parlamentu a Rady EÚ z júna tohto roku. „Nová poľnohospodárska politika musí zohľadňovať záujmy farmárov aj spotrebiteľov. Malí a strední farmári by mali mať nárok na vyššiu podporu z vnútroštátnych rozpočtov pre priame platby,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Väčší dôraz by mal byť kladený na mladých farmárov, nakoľko záujem o prácu v poľnohospodárskom sektore klesá a priemerný vek zamestnancov v ňom sa zvyšuje. „Nové technologické postupy súvisiace s dosahovaním environmentálnych cieľov si pritom vyžadujú aj zapojenie vysokokvalifikovaných expertov. Reforma by preto mala priniesť aj posilnenie dohľadu a zlepšovanie pracovných podmienok na farmách,“ priblížila europoslankyňa.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Nová poľnohospodárska politika musí klásť dôraz aj na zvyšovanie kvality poľnohospodárskych výrobkov a produkciu zdravých potravín, čo je možné považovať aj za právo európskeho spotrebiteľa. „Tieto musia byť cenovo dostupné, čo je dôležité najmä v dnešných časoch ich enormného zdražovania,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Komisia investuje 90 miliónov eur na 17 nových projektov na podporu zdravej pôdy

Európska komisia investuje 90 miliónov EUR do 17 nových výskumných projektov, ktoré prispejú k misii EÚ: …

Consent choices