migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Nelegálna migrácia do EÚ je podľa Frontexu opäť na vzostupe

Počet ľudí snažiacich sa vstúpiť do Európy bez povolenia tento rok značne vzrástol. V utorok to uviedla Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex s tým, že čísla už sú vyššie ako v roku 2019, ešte predtým ako pandémia COVID-19 výrazne obmedzila cestovanie.

Frontex vo vyhlásení uviedol, že za prvých desať mesiacov tohto roka zaznamenali 160-tisíc nelegálnych prekročení hraníc. V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020 je to nárast o 70 percent a oproti roku 2019 o 45 percent. Najväčší nárast bol na východných hraniciach Európskej únie (EÚ), na Balkáne a v centrálnom Stredomorí.

Cez východné hranice EÚ prišlo do bloku takmer 8 000 ľudí, prevažne Afgancov, Iračanov a Sýrčanov. To je pätnásťnásobne viac ako v roku 2020. Prechody hraníc z Bieloruska dosiahli vrchol v júli, keď ich bolo viac ako 3 200, a do októbra klesli na viac ako 600. Aj keď napätie medzi EÚ a bieloruským režimom zostáva vysoké, krajiny susediace s Bieloruskom „počas mimoriadnych výnimočných stavov značne posilnili ich opatrenia na kontrolu hraníc“, a to zabránilo ľuďom prichádzať vo veľkých počtoch, uviedla agentúra.

Z migračnej trasy cez západný Balkán podľa Frontexu dosiaľ nahlásili 48 500 nelegálnych prekročení hraníc. V októbri ich bolo viac ako 9 000, čo je v porovnaní s rokom 2019 nárast o 810 percent. Cez centrálne Stredozemné more v októbri prišlo 6 240 ľudí, čo je o 186 percent viac ako v roku 2019. Rastúci počet migrantov prichádza po mori do Talianska priamo z Turecka, čo je podľa Frontexu „významný vývoj“. Väčšina zvyčajne pochádza z Líbye a ďalších častí severnej Afriky. Do Európy prichádza z Líbye cez centrálne Stredomorie čoraz viac Egypťanov, poukázala agentúra.

Viac..  Ivan Štefanec: EÚ potrebuje protiraketovú obranu aj kybernetický štít

Na vzostupe je aj migrácia na ostrov Cyprus, ktorý sa nachádza vo východnom Stredomorí. Zo západnej stredomorskej trasy agentúra hlási za prvých desať mesiacov 16 390 nelegálnych príchodov. Väčšina z nich je zo severnej Afriky do Španielska. Počet je o 23 percent nižší ako v roku 2019.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices