jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2021.

Eugen Jurzyca varuje pred nadmernou reguláciou v digitálnej legislatíve

Európska únia (EÚ) sa chystá zreformovať svoj digitálny trh. Nové legislatívne návrhy z dielne Európskeho parlamentu (EP) majú za úlohu regulovať online prostredie a nastaviť v digitálnom priestore jasné a férové podmienky.

Konkrétne ide o Akt o digitálnych službách, ktorý má regulovať hostingové služby a online platformy tak, aby sa docielil efektívnejší boj proti dezinformáciám, škodlivému obsahu či voči nepoctivým obchodníkom. Akt o digitálnych trhoch sa zas zameriava na najväčšie online platformy a kontroluje ich, či sa nedopúšťajú nekalých praktík.

Pred nadmernou reguláciou v digitálnej legislatíve varuje slovenský europoslanec Eugen Jurzyca (SaS/ECR). Podľa neho môže hroziť, že prijatie drahých regulácií neprinesie zlepšenie súčasného stavu. „Hrozí nám to tak preto, že vopred nerobíme dobré analýzy plánovaných pravidiel a nevychádzame z odborných zdrojov,“ konštatuje. Prekáža mu napríklad to, že v súčasnosti sa vie spotrebiteľ prihlásiť do rôznych aplikácií cez svoje emailové konto a nemusí sa neustále niekde registrovať. Nová legislatíva chce túto možnosť obmedziť.

Viac..  Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Jurzyca poukazuje tiež na to, že najmä sociálne siete by mali pokračovať v potláčaní a sťahovaní škodlivého obsahu a nemali by to nechávať len na policajných zboroch v jednotlivých členských krajinách EÚ. Podobné kroky zo strany polície, napríklad aj na Slovensku, ktorá voči hoaxom zasahuje, vníma pozitívne.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices