simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS,RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Šimečka: Je kľúčové, aby sa nemenil systém kovid pasov

Ako dlho budú v platnosti covid pasy? Budú platné 6 mesiacov alebo 9? A bude sa v ňom uznávať iba očkovanie a prekonanie choroby alebo naďalej aj testovanie? Množstvo krajín si začína určovať svoje vlastné pravidlá, čo podľa Európskej komisie môže uškodiť voľnému pohybu v Európskej únii a čiastočne znefunkčniť fungovanie covid pasov. Tento rozdielny prístup chce čo najskôr stopnúť Brusel.


Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU.

COVID pasy: Krajiny si začínajú určovať svoje vlastné pravidlá, európsky parlament chce jednotnosť

Európsky parlament sa snaží dohodnúť na jednotnom uznávaní covid pasov. Niektoré krajiny totiž možno nebudú uznávať testy, ale iba očkovanie. “Od januára sa nariadenie o covid pasoch zmení, Komisia príde s nejakým návrhom. Z môjho pohľadu je kľúčové, aby sme zachovali presne to, čo fungovalo v posledných mesiacoch,” hovorí europoslanec Michal Šimečka (PS, RE).

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Lenže už teraz napríklad Taliansko avizovalo, že testy nebudú dostatočné pre množstvo voľnočasových aktivít a prístup dostanú iba očkovaní alebo prekonaní. Niektoré nemecké spolkové krajiny zas požadujú aj denný negatívny výsledok testu. Francúzsko zas limituje platnosť covid pasov na sedem mesiacov. Krajiny sa tiež dohadujú, či po druhej dávke bude platiť 6 alebo deväť mesiacov a po tretej deväť alebo 12.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices