jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2021.

Eugen Jurzyca o reforme digitálneho trhu: Nedostatkom predkladaného zákona je definícia „strážcu“

Európsky parlament (EP) schválil svoj postoj k Aktu o digitálnych trhoch (DMA), ktorý má regulovať veľké online platformy v Európskej únii (EÚ). Môžu sa tak začať rokovania poslancov s ministrami členských štátov únie o konečnom znení nových pravidiel. Cieľom novej legislatívy je zaručiť na digitálnom trhu spravodlivú hospodársku súťaž. 

Navrhované nariadenie sa má vzťahovať na poskytovateľov takzvaných základných služieb platforiem, pri ktorých je riziko nekalých obchodných praktík najvyššie. Patria sem napríklad online sprostredkovateľské služby, sociálne siete, vyhľadávače, operačné systémy, online reklamné služby, služby cloud computingu a služby zdieľania videí, ktoré spĺňajú relevantné kritériá vzťahujúce sa na strážcov prístupu na trh (gatekeepers). Poslanci do pôsobnosti nariadenia zaradili aj internetové prehliadače, virtuálnych asistentov a hybridné televízne služby.

Súčasťou návrhu sú aj nové ustanovenia o cielenej reklame, interoperabilite služieb, obmedzení akvizícií zameraných na likvidáciu konkurencie, vymáhaní pravidiel EÚ, úlohe vnútroštátnych orgánov na ochranu hospodárskej súťaže a pokutách.

Europoslanec Eugen Jurzyca (SaS/ECR) však vyjadril názor, že nedostatkom predkladaného zákona o digitálnom trhu je definícia „strážcu“. „Veľkosť platformy a počet používateľov samé osebe nepreukazujú, že dochádza k zlyhaniu trhu. Mali by sme sa držať overených postupov definovaných v súťažnej legislatíve, teda vybrať také kritériá, ktoré ukazujú, či k zlyhaniu trhu naozaj dochádza,“ poznamenal.

Akt o digitálnych trhoch sa má vzťahovať na spoločnosti, ktoré majú v Európskom hospodárskom priestore ročný obrat aspoň osem miliárd eur a trhovú kapitalizáciu aspoň 80 miliárd eur. Zároveň ma ísť o také spoločnosti, ktoré poskytujú základné platformové služby v aspoň troch členských krajinách EÚ a majú minimálne 45 miliónov koncových používateľov mesačne a viac než 10-tisíc komerčných používateľov.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Návrh ráta s tým, že ak strážca prístupu bude porušovať pravidlá, Európska komisia mu bude môcť uložiť pokutu vo výške minimálne 4 % a maximálne 20 % jeho celosvetového obratu v predchádzajúcom finančnom roku.

Návrh, ktorý europoslanci schválili, dáva Európskemu parlamentu mandát na rokovania s vládami krajín EÚ. Rokovania by sa mali začať počas francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ v prvej polovici budúceho roka. V januári by sa v pléne EP malo hlasovať aj o akte o digitálnych službách. Ide o súbežný návrh na reguláciu online platforiem, ktorý sa okrem iného zaoberá nezákonným obsahom.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices