hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Martin Hojsík: Výhodou členstva v EÚ je, že sa nemusíme o všetko postarať sami

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU.

Udržateľné dodávky kritických surovín sú pre priemysel EÚ kľúčové

Europoslanci chcú, aby bola Európa menej závislá od importu surovín, ktoré sú kľúčovými pre strategické odvetvia priemyslu EÚ. Na to, aby sa EÚ mohla stať viac digitálnou, energeticky efektívnou a klimaticky neutrálnou, je potrebné mať bezpečný prístup ku kritickým surovinám ako sú lítium a kobalt. Tieto suroviny sú v súčasnosti využívané pri výrobe elektrických batérií a pri výrobe elektro zariadení. Technológie využívajúce tieto suroviny umožňujú rozvoj v strategických sektoroch so zameraním na obnoviteľné zdroje energie, elektrické vozidlá a digitálne technológie.

Globálne dodávateľské siete boli ešte viac zasiahnuté súčasnou pandémiou Covid-19, čo spôsobilo problémy v dodávkach kritických surovín v Európe a zanechalo európsky priemysel čeliaci ďalším výzvam v zabezpečovaní prístupu k týmto zdrojom.

Znižovanie závislosti EÚ od dovozu

EÚ čelí problémom v súvislosti s nepriechodnosťou a zraniteľnosťou v dodávateľských reťazcoch z dôvodu svojej veľkej závislosti od dovozu niektorých druhov surovín prevažne len z jednej lokality. Napríklad Čína zabezpečuje 98 % dodávok prvkov vzácnych zemín do EÚ, Turecko 98 % dodávok boritanov a Južná Afrika pokrýva 71 % potrieb EÚ v oblasti platiny.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

V snahe zvrátiť tento trend poslanci počas plenárneho zasadnutia v novembri hlasovali o správe, ktorá vyzýva Komisiu, aby pripravila komplexnú stratégiu EÚ pre kritické suroviny s ohľadom na vysoké environmentálne, sociálne a ľudsko-právne štandardy a udržateľnosť vo využívaní zdrojov týchto surovín.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices