koronavírus testovanie. PHOTO: © European Union 2020

Česko sprísňuje podmienky vstupu do krajiny

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Martin Klus, zverejnil na svojom profile na Facebooku v nedeľu popoludním správu o tom, že Česko mení a sprísňuje podmienky vstupu na jeho územie:

„Od pondelka 27. decembra 2021, budú musieť cudzinci pred vstupom na územie Českej republiky disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu, vyplniť príjazdový formulár a následne sa podrobiť ďalšiemu RT-PCR testu v rozmedzí päť až sedem dní od príchodu na územie ČR. Opatrenie má predísť šíreniu nového variantu omikron.

Slovensko je pre Českú republiku už od 1. novembra 2021 zaradené medzi krajiny s veľmi vysokým rizikom nákazy COVID-19, teda tmavočervené.  Čo platí pre prichádzajúcich z týchto krajín sa podrobnejšie dočítate aj tu:  Ochranné opatrenia ČR

1. Pred vstupom do ČR treba vyplniť Príjazdový formulár.
2. Mať so sebou negatívny výsledok RT-PCR testu
3. Podrobiť sa RT-PCR test na 5. až 7. deň od vstupu do ČR

ALE POZOR: Výnimku z týchto opatrení majú študenti, tzv. pendleri, cezhraniční pracovníci, tranzit (max. 12 hodín), ale aj občania SR, ktorých pobyt potrvá max. 24 hodín (pokiaľ však tento nie je v dňoch 30. 12 až 1. 1., teda na Silvestra).

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok
Ďalšie výnimky sa týkajú očkovaných. Ten, kto je zaočkovaný 2 dávkami alebo ochorenie prekonal, nemusí si robiť test na 5. až 7. deň, ale musí vstúpiť s testom a aj vyplniť príjazdový formulár. A ten, kto je očkovaný už aj posilňujúcou, treťou dávkou  (tzv. booster), tomu stačí vyplniť iba príjazdový formulár. Nie je test pred vstupom na územie (ani potom) vyžadovaný.
Pre občanov ČR a pre občanov EÚ a občanov tretích krajín s prechodným či trvalým pobytom na území ČR (rezidentov) zostávajú podmienky návratu do krajiny rovnaké ako doteraz.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices