sport
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Podpora amatérskeho športu a zdravia mládeže: výzva za 12 miliónov eur na multifunkčné haly

Pomáhame športu v regiónoch. Z najnovšej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie budú môcť obce a mestá vybudovať pre deti a mládež nové multifunkčné športové haly, vďaka ktorým im vytvoria vhodné podmienky na športové aktivity. Z výzvy v oblasti podpory regionálneho rozvoja je na to vyčlenených 12 miliónov eur.

„Výskumy ukazujú, že až dve tretiny školopovinných detí trávia denne viac ako štyri hodiny voľného času na počítačoch, zábavou s mobilmi alebo sledovaním televízie. Situáciu ešte zhoršila pandémia, pre ktorú prišli tisíce aktívnych detí o možnosť športovať, či chodiť na krúžky. Mnohé sa ani po uvoľnení opatrení k svojim predchádzajúcim aktivitám už viac nevrátili. Preto chceme vrátiť šport do regiónov a pomôcť mládeži, aby mohla tráviť svoj voľný čas aktívnym pohybom. Sumou 12 miliónov eur podporíme budovanie multifunkčných športových hál, ktoré budú slúžiť na rozvoj amatérskeho športu a pre športové, detské a mládežnícke kluby pôsobiace v nižších ligách v regiónoch,“ vyhlásila vicepremiérka a ministerka regionálneho rozvoja Veronika Remišová.

Konferencia, ktorú zorganizovalo Národné športové centrum v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, ako problémové oblasti vyhodnotila pokles pohybovo aktívnej populácie, pokles úrovne pohybovej výkonnosti a pohybovej gramotnosti u detí a mládeže, neefektívnu prácu s talentovanou mládežou a klesajúci počet úspešných športovcov na medzinárodnej úrovni. „Práve multifunkčné športové haly, kde by našli zázemie naraz viaceré športy, môžu byť veľkým prínosom pre rozvoj slovenského športu a fyzického zdravia mladej generácie,“ myslí si ministerka Remišová.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Výzva má motivovať k tvorbe spolupráce medzi školami, samosprávou a podnikateľmi, ktorej výsledkom má byť vízia práce s deťmi a mládežou už na základnej škole. Športové aktivity pomôžu deťom a mládeži zvýšiť telesnú zdatnosť, zabezpečiť zdravý životný štýl a v neposlednom rade prispejú k zlepšeniu mentálneho zdravia a duševnej pohody.

Zásady využitia multifunkčnej haly: 

  • Multifunkčná hala nesmie priamo súťažiť s inou športovou halou rovnakého typu a musí k nej byť umožnený bezodplatný prístup verejnosti
  • Výlučným používateľom multifunkčnej haly nesmie byť profesionálny športový klub
  • Projekt umožní pravidelné a udržateľné využívanie tejto infraštruktúry zo strany amatérskych športových klubov a škôl v danej lokalite
  • Projekt umožní pravidelné a udržateľné využívanie zo strany detí, mládeže, organizovaných aj neorganizovaných športovcov a širokej verejnosti

Minimálna výška dotácie na jeden projekt nie je stanovená. Maximálne však môže dosiahnuť 1,2 milióna eur, pričom miera spolufinancovania zo strany príjemcu je 10 %. Žiadosti o dotáciu musia záujemcovia predložiť do konca júna roka 2022.

Výzva je zverejnená na:  https://www.mirri.gov.sk/sekcie/dotacie/index.html

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices