Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko v čerpaní eurofondov v rámci EÚ poskočilo od marca minulého roka z 27. na 21.miesto

Slovensko v čerpaní eurofondov v programovom období 2014 až 2020 od marca minulého roka sa v rámci Európskej únie posunulo o šesť priečok z 27. na 21.miesto. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) vo štvrtok informovalo, že tento posun umožnilo zavedenie piatich antibyrokratických balíčkov a zásadné zmeny v oblasti eurofondov. V tomto roku, rovnako ako vlani, tak neprepadne ani jedno euro z najväčších operačných programov.

„V roku 2021 sme pokračovali v upratovaní v eurofondoch, aby sme zásadným spôsobom zlepšili čerpanie a eurofondy účinne pomáhali Slovensku,“ uviedla vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Kým za prvých šesť rokov tohto programového obdobia predchádzajúce vlády dokázali využiť len necelú tretinu z pôvodných 15,3 miliardy eur, od nástupu súčasnej vládnej koalície vlani v marci do polovice decembra tohto roka čerpanie vzrástlo o vyše tri miliardy eur. „Vyčerpaných je takmer 50 % z celkovej aktuálnej sumy,“ podotkla. Celková alokácia európskych zdrojov dosahuje 16,678 mld. eur, ktoré je potrebné využiť do konca roka 2023.

Spoločným cieľom vlády podľa vicepremiérky je do dvoch rokov vyčerpať všetky zostávajúce eurofondy, aby tieto peniaze pomáhali zlepšovať život ľudí na Slovensku a boli využité zmysluplne. „Z tejto témy sa stala premiérka téma a všetky rezorty sa musia riadiť plánom, ku ktorému sa zaviazala vláda,“ upozornila Remišová.Na zmiernenie vplyvov pandémie ministerstvo investícií vyrokovalo s Európskou komisiou dodatočné zdroje z protikrízového balíka REACT-EU vo výšle viac ako 745 miliónov eur. Prvú časť v objeme 615 miliónov eur už SR dostala a zvyšok príde na budúci rok.

Viac..  Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

Vláda na návrh vicepremiérky v apríli zaviedla nový systém pre krízový manažment eurofondov. Rezorty musia mesačne informovať o pokroku v implementácii a plnení odporúčaných plánov čerpania jednotlivých programov. Cieľom je zabezpečiť zazmluvnenie 90 % alokácie do konca tohto roka a 100 % alokácie vrátane protikrízového balíka REACT-EU do konca budúceho roka.

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Zo starých eurofondov zostáva Slovensku vyčerpať viac ako tri miliardy eur

Slovensko využilo z eurofondov v programovom období 2014 až 2020 k 30. septembru tohto roka …

Consent choices