stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Parliament 2021.

Ivan Štefanec: Maroš Žilinka hazarduje s dôveryhodnosťou Slovenska

Slovenský generálny prokurátor Maroš Žilinka zvažuje pozvanie Igora Krasnova do Ruska na oslavy výročia tamojšej generálnej prokuratúry. Krasnov je na európskom sankčnom zozname, kam sa dostal po uväznení Alexeja Navaľného, ktorému Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Ivan Štefanec (KDH), vedúci slovenskej delegácie EPP, inicioval spoločnú výzvu slovenských europoslancov proti Žilinkovej návšteve v Ruskej federácii. Slovenskí europoslanci vyzývajú generálneho prokurátora, aby neoslavoval nedemokratické praktiky a porušovanie ľudských práv a aby sa osláv tejto inštitúcie nezúčastnil.

 „Pre Slovensko i Európsku úniu je kľúčovou podpora demokratických režimov vo svete. Tu musíme ukázať jasný postoj a hodnoty, ktoré zastávame. Mnohé generácie občanov Slovenska sa obetovali za dodržiavanie ľudských práv a tieto hodnoty musíme chrániť a nie znevažovať. Je škandalózne, že slovenský generálny prokurátor vôbec zvažuje pozvanie Igora Krasnova a tak hazarduje s dôveryhodnosťou Slovenska.“ zdôraznil Štefanec.

K Iniciatíve „Maroš Žilinka hazarduje s dôveryhodnosťou Slovenska“ sa pridali aj ďalší europoslanci

Odsudzujeme zámer generálneho prokurátora Maroša Žilinku vycestovať do Ruska na oslavy výročia tamojšej generálnej prokuratúry. Je škandalózne, že slovenský generálny prokurátor sa chce druhýkrát v krátkom čase stretnúť s Igorom Krasnovom, ruským generálnym prokurátorom, ktorý je na európskom sankčnom zozname „za závažné porušovanie ľudských práv vrátane svojvoľného zatýkania a zadržiavania, ako aj rozsiahleho a systematického potláčania slobody pokojného zhromažďovania a združovania a slobody presvedčenia a prejavu v Rusku“.

Akceptácia pozvania od človeka, ktorý je zodpovedný aj za väznenie Alexeja Navaľného, je znevážením nášho rozhodnutia udeliť poslednú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia práve Alexejovi Navaľnému.

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

Ruská generálna prokuratúra je súčasťou nedemokratického režimu s hanebnou históriou stalinských procesov a zodpovednosťou za vykonštruované obvinenia a smrť mnohých ľudí, okrem iného aj Sergeja Magnitského. Len pred pár dňami ruský najvyšší súd na základe žaloby prokuratúry zlikvidoval medzinárodnú mimovládnu organizáciu Memoriál, ktorá dokumentovala a odhaľovala zločiny komunizmu a stalinizmu páchané v bývalom Sovietskom zväze.

Akékoľvek oslavovanie ruskej generálnej prokuratúry vrcholným predstaviteľom slovenskej generálnej prokuratúry je hazardom s dôveryhodnosťou Slovenska. Vyzývame preto pána generálneho prokurátora, aby neoslavoval nedemokratické praktiky a porušovanie ľudských práv a aby sa osláv tejto inštitúcie nezúčastnil. Mnohé generácie občanov a občianok Slovenska sa obetovali za dodržiavanie ľudských práv. Tie musíme chrániť a nie ich znevažovať.

Ivan Štefanec KDH, EPP
Eugen Jurzyca SAS, ECR
Michal Wiezik PS, RE
Miriam Lexmann KDH, EPP
Vladimír Bilčík Spolu, EPP
Martin Hojsík PS, RE
Michal Šimečka PS, RE
Peter Pollák OĽANO, EPP

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices