Diskusia, slovenskí europoslanci. PHOTO: YT/screenshot

Ivan Štefanec: Potrebujeme transformovať ekonomiku zelenými a digitálnymi riešeniami

V online diskusii Európskeho parlamentu – Kancelárie na Slovensku spolu diskutovali europoslanci Ivan Štefanec, Monika Beňová a Michal Šimečka. Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) uviedol, že ručenie spoločným európskym rozpočtom je niečo, čo sa doteraz neudialo a považuje to za kľúčové rozhodnutie pre európske ekonomické fungovanie. Súčasne však vidí riziko v presadzovaní reforiem na Slovensku, kedy má vláda ústavnú väčšinu, no ťažko presadzuje aj jednoduché zákony.

„Práve v tejto krízovej dobe potrebujeme transformovať ekonomiku zelenými a digitálnymi riešeniami. Potrebujeme zmenu štruktúry biznis modelov s ohľadom na životné prostredie a vývoj digitálnych technológií,“ hovorí Ivan Štefanec.

Témou číslo 1 bola pandémia a vakcinácia

Europoslanec Ivan Štefanec zhodnotil najvýraznejšie témy v oblasti pandémie v Európskom parlamente v minulom roku. “Riešenie vakcinácie, spoločný výskum najskôr vakcíny, potom spoločný nákup vakcín. To bolo kľúčové opatrenie pre boj s pandémiou pre celú úniu. Mimochodom, aj pre celý svet, lebo Európska únia je donorom pre viac než 130 krajín z hľadiska vakcín,” vyzdvihol najmä spoločný nákup vakcín v EÚ, ktoré boli distribuované nielen medzi členské krajiny, ale aj do krajín tretieho sveta. V nadväznosti pandémie sa zväčšila aj oblasť ekonomiky, v ktorej bolo dôležité urobiť viacero rozhodnutí. “Pre ekonomické oživenie boli dôležité najmä Fond obnovy a doteraz neobvyklé spoločné ručenie európskym rozpočtom. To je niečo, čo sa doteraz neudialo a považujem to za kľúčové rozhodnutie pre európske ekonomické fungovanie,” a do tretice ešte europoslanec Štefanec vyzdvihol rýchlu adaptáciu na online fungovanie parlamentu. Väčšinu zásluh tohto plynulého prechodu do online prisúdili slovenskí europoslanci Davidovi Sassolimu, ktorý v utorok, 11. januára zomrel. “Trošku tá práca bola spomalená, ale my sme sa pomerne rýchlo v Európskom parlamente dostali do online režimu. Asi najrýchlejšie zo všetkých parlamentov, za čo patrí vďaka Davidovi Sassolimu, ktorý toto dokázal celkom dobre zmenežovať.”

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices