sassoli
Štátny pohrebný obrad Davida Sassoliho, zosnulého predsedu Európskeho parlamentu. © European Union 2022 - Source : EP

Robert Hajšel o zosnulom predsedovi Európskeho parlamentu: Odišiel veľký sociálny demokrat

TALIANSKO: Predstavitelia krajiny i EÚ sa naposledy rozlúčili s predsedom europarlamentu Davidom Sassolim

V talianskom Ríme sa uskutočnil štátny pohreb predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho, ktorý zomrel začiatkom týždňa. Na poslednej rozlúčke v bazilike Santa Maria degli Angeli sa zúčastnili taliansky prezident Sergio Matterella, premiér Mario Draghi či najvyšší predstavitelia Európskej únie – predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

„Pre neho musela byť politika pre spoločné dobro. Preto chcel zjednotenú Európu s jej základnými hodnotami a pracoval tak, aby jej inštitúcie dobre fungovali,“ vyjadril sa bolonský kardinál a Sassoliho priateľ Matteo Zuppi. „Nie ideológie, ale ideály, nie kalkulácie, ale vízia,“ doplnil.

Jeho syn Giulio opísal svojho otca ako človeka so „silnými myšlienkami a jemnými spôsobmi“. Pred prítomnými smútiacimi vystúpila i jeho dcéra Livia či niekoľko novinárov, ktorí zaspomínali na jeho dlhoročnú prácu v médiách.

Odišiel veľký sociálny demokrat a predseda europarlamentu David Sassoli

„Vyhasol život dobrého a ešte pomerne mladého človeka (65 rokov). Tento presvedčený sociálny demokrat pochádzajúci z talianskej Florencie začínal svoju profesionálnu kariéru -podobne ako ja – v žurnalistike, aby sa neskôr stal poslancom Európskeho parlamentu a aby sme ho pred dva a pol rokmi zvolili za jeho predsedu. Il Presidente zostal naďalej veľmi skromným človekom, ktorý v europarlamente bojoval nielen za ľudské práva, ale aj za práva chudobných a sociálne zraniteľných. Ilustráciou toho bolo aj jedno jeho rozhodnutie počas pandémie koronavírusu, keď časť opustených priestorov europarlamentu vyčlenil na prípravu jedál pre najzraniteľnejšie rodiny a pre potreby testovania na koronavírus. RIP Il Presidente,“ napísal europoslanec Robert Hajšel /SD/ na sociálnej sieti.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Šesťdesiatpäťročný Sassoli, ktorý bol predsedom europarlamentu od roku 2019, zomrel v utorok v nemocnici, kde ho v decembri prijali pre vážne komplikácie v dôsledku dysfunkcie imunitného systému. Rodák z Florencie mal niekoľko mesiacov naštrbené zdravie v dôsledku zápalu pľúc, ktorý dostal v septembri.

(SITA/AP/redakcia).

O red

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices