europsky parlament
Mimoriadne rokovanie Európskeho parlamentu v Štrasburgu. PHOTO: © European Union- EP.

Budúcnosť Európy: Odporúčania občianskych panelov predmetom diskusií na plenárnom zasadnutí konferencie

Plénum prediskutuje 90 odporúčaní panelu „o európskej demokracii, hodnotách a právach, právnom štáte a bezpečnosti“ a panelu o „zmene klímy, životnom prostredí a zdraví“.

V každej z dvoch európskych panelových diskusií občanov, ktoré už sfinalizovali svoje odporúčania, sa stretlo približne 200 Európanov rôznych vekových a vzdelanostných kategórií zo všetkých členských štátov (osobne aj na diaľku), aby prediskutovali a prijali odporúčania, ako riešiť výzvy, ktorým Európa čelí v súčasnosti a bude čeliť v budúcnosti.

Panel pre „európsku demokraciu, hodnoty a práva, právny štát a bezpečnosť“ prijal na svojom záverečnom zasadnutí, ktoré v decembri usporiadal Európsky univerzitný inštitút vo Florencii (Taliansko) 39 odporúčaní. Panel pre „zmenu klímy, životné prostredie a zdravie“ v januári zorganizovala College of Europe v Natoline a mesto Varšava (Poľsko) v januári, kde dokončil svojich 51 odporúčaní.

Týchto 90 odporúčaní sa teraz predloží a prerokuje na nadchádzajúcom plenárnom zasadnutí konferencie v dňoch 21.– 22. januára v Európskom parlamente v Štrasburgu (Francúzsko) spolu so súvisiacimi odporúčaniami z diskusií národných občianskych panelov.

Kedy: V piatok 21. januára a v sobotu 22. januára 2022 (vrátane prípravných schôdzí, pracovných skupín a zasadnutí politických skupín)

Kde: v Európskom parlamente v Štrasburgu s osobne aj virtuálne prítomnými účastníkmi

Súčasťou otvorenia plenárneho zasadnutia konferencie bude aj pocta zosnulému predsedovi Európskeho parlamentu Davidovi Sassolimu, ktorý zomrel 11. januára. Úplný program je k dispozícii tu.

Súvislosti

Na plenárnom zasadnutí konferencie sa diskutuje o odporúčaniach z diskusií národných aj európskych občianskych panelov a o príspevkoch získaných na viacjazyčnej digitálnej platforme podľa jednotlivých tém. Ich výsledok nemožno vopred predpokladať.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Plénum sa zhodne na návrhoch, ktoré predloží výkonnej rade. Tá transparentne vypracuje v úzkej spolupráci s plenárnym zhromaždením správu.

Panely vybrali 80 občanov (20 za každý panel), aby ich zastupovali na plenárnom zasadnutí konferencie. Títo zástupcovia zaujali svoje miesta na druhom plenárnom zasadnutí 23. októbra v Štrasburgu.

Ďalšie informácie o zložení, účele a práci plenárneho zasadnutia nájdete na webovej stránke konferencie, z ktorej si môžete stiahnuť všetky dokumenty relevantné pre nadchádzajúci víkend.

Štyri európske panelové diskusie občanov sú procesom, ktorí vedú občania, a sú preto základným kameňom Konferencie o budúcnosti Európy. V ich rokovaniach sa zohľadňujú občianske príspevky získané z celej Európy cez viacjazyčnú digitálnu platformu a počas podujatí, ktoré sa konali vo všetkých členských štátoch a zhŕňali prezentácie popredných akademických pracovníkov a ďalších odborníkov.

Všetci Európania môžu naďalej prispievať do diskusie na viacjazyčnej digitálnej platforme.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Budúcnosť EÚ: návrhy Parlamentu na zmenu zmlúv

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné …

Consent choices