Minister vnútra R. Mikulec na rade ministrov EÚ. PHOTO: MINV SR

R. Mikulec na Európskej konferencii pre riadenie hraníc: Nelegálnu migráciu treba riešiť ešte v zárodku

Minister vnútra Roman Mikulec sa v piatok zúčastnil na Európskej konferencii pre riadenie hraníc vo Vilniuse, zorganizovanej Litvou, Rakúskom, Gréckom a Poľskom. Stretnutie sa uskutočnilo ako reakcia na znepokojujúci jav, ktorým je využívanie nelegálnej migrácie na politické účely zo strany Bieloruska.

Prítomní boli aj zástupcovia ďalších 25 krajín, Európskej komisie, Generálneho sekretariátu Rady EÚ a zástupcovia EÚ agentúr – Europol, Frontex, Európsky podporný úrad pre azyl. Migrácia je v poslednom období výrazne používaná ako hybridný útočný nástroj voči mnohým krajinám EÚ, preto si táto téma vyžaduje stále zvýšenú pozornosť. Ministri členských štátov EÚ sa zúčastnili prehliadky hranice medzi Litvou a Bieloruskom, kde sa situácia s nelegálnou migráciou po niekoľkých mesiacoch vďaka účinným opatreniam stabilizovala.

Nelegálnu migráciu je potrebné riešiť ešte v jej zárodku a to v krajinách pôvodu nelegálnych migrantov. Za najdôležitejšie považujem účinnú ochranu vonkajšej hranice EÚ, tiež intenzívnu spoluprácu a pomoc pre krajiny pôvodu migrantov, aby sme sa zamerali na prevenciu a migračným vlnám zabránili ešte pred ich vznikom,“ povedal minister vnútra R. Mikulec.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Slovenská republika sa spolu s ostatnými štátmi zhodla, že EÚ a členské štáty by mali pokračovať v budovaní efektívnej ochrane vonkajších hraníc, bojovať proti prevádzačstvu a obchodovaniu s ľuďmi. Dôraz bol kladený na účinnú návratovú politiku. Delegáti prijali na záver konferencie spoločnú deklaráciu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices